EME Kiadó Hírlevél 2019.01.10

EME Kiadó Hírlevél 2019.01.10

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának a 2018-as év végén megjelent kötetei


 

Cím: Szellem és környezet II.
Alcím: Filozófiai esszék és tanulmányok
Szerző(k): Egyed Péter
Műfaj:filozófia
Ismertető: Tartalom
Középkori szerzetes módjára, utánozhatatlan szorgalommal alkotta meg életművét, amely – és gondolom, valóban ez itt a kulcskifejezés – tényleg beépült és beépül továbbra is az életünkbe. Lehet ennél többet mondani? Az olasz megemlékezésekben a kulcskifejezés az „Il più amato". Nyelvtörő magyar szavunkkal a legszeretettebb távozott közülünk.
Van egy film, amely a hatalmas könyvtárának a labirintusaiban keresgélő Umberto Ecót jeleníti meg. Én úgy látom távozását, hogy lassan végigmegy a folyosón, majd egyszerűen kilép e labirintus egyik hátsó rejtekajtóján. Kilép abba a végtelenbe – ez az ő gondolata –, amely minden folyamatosan olvasó embernek kijár. És így a visszaolvasati idő végtelenjéből kacsint ránk folyamatosan égő bőrszivarának a füstjéből kipillantva, mely trabukkót természetesen a speciális Minerva gyufával lángolja be.

 

 
Cím: Acta Materialia Transylvanica 1 évf. 2018. 2    2
Alcím: Anyagtudományi Közlemények
Szerkesztő(k): Bitay Enikő (főszerk.)
Műfaj: anyagtudomány
Ismertető: Tartalomjegyzék
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának évente kétszer megjelenő kiadványa elsősorban a Kárpát-medencében élő, magyar kutatók tanulmányait tartalmazza, így nem csupán a térség anyagtudományi eredményeinek ismertetéséhez és széleskörű terjesztéséhez járul hozzá, de a magyar szaknyelv ápolásában, gazdagításában és pontosításában is jelentős szerepet tölt be.

 

 

Cím: A romániai magyar tudományosság intézményi keretekben
Szerző(k): Bitay Enikő, Sipos Gábor (szerk.)
Műfaj: tudománytörténet
Ismertető: Tartalom
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 14. fórumának plenáris előadásaiból összeállított kötet seregszemléje azoknak a romániai intézményeknek, amelyekben magyar nyelven (is) végeznek tudományos kutatásokat. A tanulmányokban az erdélyi magyar tudományosság és kultúra szervezésében főszerepet vállaló intézmények vezetői ismertetik a gondjaikra bízott tudományos műhelyek kutatómunkáját és tudomány-népszerűsítő tevékenységét.
Hat tanulmány a felsőoktatási intézményekben (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Partiumi Keresztény Egyetem, Bukaresti Egyetem Hungarológiai Tanszék, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem) zajló tudományos életről, kutatásokról ad képet. Ehhez kapcsolódnak a diákszövetségi tehetséggondozásról, a különböző szakmai társaságoknál, intézeteknél, könyvtáraknál, illetve múzeumoknál zajló kutatókönyvtári, múzeumi, illetve tudományos és tudományterjesztő munkát ismertető beszámolók. A kötet az erdélyi magyar tudományos élet pillanatképeként összesen tizennyolc intézmény tevékenységét veszi számba.


 A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az EME székházában, az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.

 ------
 
Könyvbemutató az EME 2018-ban megjelent kiadványaiból 
Tisztelettel meghívjuk az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programjára, amelyen az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2018-as kiadványait bemutatja: Biró Annamária, felelős kiadó, Bitay Enikő, az EME főtitkára és Keszeg Vilmos, az EME elnöke.
Kiemelt kiadványként Kelemen Lajos Napló I-II. című kötetét bemutatja Sipos Gábor, az EME alelnöke,valamint bemutatásra kerül a Műszaki Tudományok Szakosztálya új folyóirata, az Acta Materialia Transylvanica.
Köszöntőt mond Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója.
A rendezvény időpontja: 2019. január 24., csütörtök, 16 óra.
Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciaterme (1051 Budapest, Arany János u. 1., 2. emelet)
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2018-ban megjelent kiadványai.