ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Eseménytár »  Őslénytani leletek az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményében 
Őslénytani leletek az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményében
[ 2015. december 14. hétfő 08:00 - 2015. december 19. szombat 12:00 ]

Eseménytár »
A Kolozsvári Magyar Napok Téli Fesztiválja alatt az EME őslénytani leletei az EME székházában a következő időpontban lesznek látogathatók:

december 14-18 hétköznap 10-16 óra között
december 19-én szombaton 10-14 óra között

A Szászsebes környéki felső kréta kori (72–65 millió éves) szárazföldi vörös-agyagos üledék (az ún. Sebesi formáció) megállás nélkül ontja magából a dinoszauruszok közvetlen kihalása előtti életre, a környezeti, ökológiai és a különös állatvilágra vonatkozó bizonyítékokat.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület őslénygyűjteményének fő lelete a Balaur bondoc legteljesebb – jóllehet így is hiányos – csontváza. A Balaur bondoc (neve 'tömzsi sárkány'-t jelent) teljesen új theropoda fajhoz tartozó, valószínűleg húsevő dinoszurusz, amely mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt Erdély szigetén. A csontváz – amely egészen különleges, részben csak erre a fajra jellemző biológiai jegyekkel rendelkezik – az észak-amerikai és ázsiai rokonaival való közeli kapcsolatról is tanúskodik.

Ugyanennek a gyűjteménynek része a világ első ismert mezozoikumi áradási üledékekből fennmaradt madárkolónia fészekmaradványa, valamint egy új, szintén kréta kori repülősárkány, az Eurazhdarcho langendorfensis nevű, eddig ismeretlen faj felfedezett példányának a maradványai.

Szintén az EME gyűjteményében van elhelyezve a világ pillanatnyilag legnagyobbjának számító pteroszauruszától származó (Azhdarchoida cf. Hatzegopteryx) csigolya is.
A leletek felfedezője Vremir Mátyás geológus-paleontológus, az Erdélyi Múzeum Egyesület külső munkatársa.

Szervező(k): EME
Kapcsolattartó(k): .
Helyszín(ek): EME-székház
Jelleg: kiállítás

Kapcsolatfelvétel: Kapcsolatfelvétel

« Vissza az eseménytárhoz
info@eme.ro