ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Eseménytár »  XIV. Szilágyság-kutatás nap: „Művészetek a Szilágyságban” 
XIV. Szilágyság-kutatás nap: „Művészetek a Szilágyságban”
[ 2017. May 18. Thursday 21:00 - 2017. May 19. Friday 21:00 ]

Eseménytár Archívum »
XIV. Szilágyság-kutatás nap, 2017. május 19–20.
Az EME Zilah és Vidéke és a szilágysomlyói fiókszervezete, a zilahi EMKE, a szilágymegyei RMDSZ, a Tövishát Kulturális Társaság, a „Pro Zilah” Egyesület, a Szilágy Társaság, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, a Hepehupa művelődési folyóirat közös szervezésében 2017. május 19–20 között kerül sor a XIV. Szilágyság-kutatás napra, melynek témája „Művészetek a Szilágyságban. In memoriam Szabó Vilmos”.

Program:

Május 19., péntek: Zilah, Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ.
16 óra – Szabó Vilmos retrospektív kiállítás megnyítója;
16,30 óra – Előadások;
19 óra – könyvbemutató;
19,30 óra – Petri Mór díjak átadása.

Május 20., szombat: Műemlék látogatás.
10 óra – Szilágylompért, a református templom festett kazettáinak helyszíni ismertetése; a dobai citerások játéka.
13 óra – Szilágynagyfalu, Posta Rozália néprajzi gyűjteményének megtekintése.

Szervező(k): az EME szilágysomlyói fiókszervezete, a zilahi EMKE, a szilágymegyei RMDSZ, a Tövishát Kulturális Társaság, a „Pro Zilah” Egyesület, a Szilágy Társaság, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, a Hepehupa művelődési folyóirat.
Kapcsolattartó(k): Bajusz István
Helyszín(ek): Zilah
Jelleg: Konferencia

Beszámoló:
Beszámoló
az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Zilah és Vidéke Fiókszervezete által szervezett XIV. Szilágyság-kutatás napja
rendezvényről

A Szilágyság-kutatás napja már hagyományossá vált tudományos ülésszak, amelyet az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zilah és Vidéke Fiókszervezete immár sok éve rendszeresen szervez Szilágy megye különböző helységeiben, más-más témakörrel. Célunk mindig a régió történelmének, kultúrájának megismertetése volt, minél nagyobb közönség előtt és ennek keretében a szórványban élő szilágysági magyarok identitástudatának erősítése.
Mint mindig, most is együttműködtünk más szervezettel, egyesülettel: az EME szilágysomlyói fiókszervezetével, a zilahi EMKÉ-vel, a Tövishát Kulturális Társasággal, a „Pro Zilah” Egyesülettel, a Szilágy Társasággal, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központtal, a Hepehupa Művelődési folyóirattal.
A mostani alkalom témaköre: „Művészetek a Szilágyságban. In memoriam Szabó Vilmos”.
A rendezvény két napos volt: 2017. május 19-20. (Eredetileg május 5-6-ra terveztük, de ütközött a XVII. Költészet Tavasza Fesztivállal, és az anyagi támogatást is későn kaptuk.)
Összetett, sokszínű programot valósítottunk meg:
– egy kiállítás keretén belül emlékeztünk Szabó Vilmos, korán elhunyt képzőművészre, aki most lett volna 75 éves
– „töredékeket” mutattunk be a reformáció művészeti hagyatékából több előadás keretén belül
– és nem felejtetük ki a népművészetet sem.

Május 19. Péntek
Zilah, Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ:
Köszöntő (Bajusz István); Szabó Vilmos retrospektív kiállítás, megnyította és bemutatta Szabó Attila (Ezzel az alkalommal egy megemlékező kis kiadvány is megjelent); Előadások: Balog Lucian: Szimbólumok hermeneutikai elemzése Szabó Vilmos művészetében; Oláh Mihály: Hévézi Endre művészete és zilahi vonatkozásai; Bajusz István: Egy zilahi úrasztali kehely és ami mögötte van; Lakó Éva: Szimbólumok a református egyház textiliáin (XVII–XVIII. sz.); Könyvbemutatók: Magyari Hunor–László László–Gyöngyössy János: Ahogy az Egy Isten látja. 40 erdélyi unitárius templom. Top Invest Kiadó, Székelyudvarhely, 2016. A könyvet bemutatta László László; Kalotaszegi krónikácskák, bemutatta Kovács Kuruc János; a dobai citerások játéka.
Az ülésszak végén a Fiókszervezet átadta a „Petri Mór” díjat, amivel olyan személyek munkáját szeretné elismerni, megköszönni akik a Szilágyság-kutatásban, a térség kultúrájának előmozdításában jeleskedtek, illetve támogatták azt. A díj egy, Petri Mórt ábrázoló plakettből és egy oklevélből áll. Az idei díjazottak: Adorján Ilona, Balajti Károly és Sepsi József képzőművészek; a dobai citerások, Lelik Berta – Szilágykraszna, Posta Rozália – Szilágynagyfalu, mint a népi hagyományok éltetői; Daniel Săuca, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ igazgatója – mint a magyar kulturális rendezvények támogatója.
Május 20. Szombat
Szilágylompért, Református templom
Bogya Árpád: A szilágylompérti református templom festett kazettái (helyszíni bemutató).
Szilágynagyfalu
A IX. Bánffy György Nap keretén belül részt vettünk Posta Rozália néprajzi gyűjteményének felavatásán, valamint a Báró Bánffy György emléktáblájának koszorúzásán és az azt követő kulturális műsoron.

A rendezvényen több mint 60 személy vett részt.
A Szilágyság-kutatás napjának eseményeiről, az ott elhangzott előadásokról beszámolt a megyei magyar sajtó, ezzel, kivonatolva ugyan, de sok felé jutottak el az információk, bővebben, szinte teljes formában pedig a „Hepehupa” szilágysági művelődési folyóirat szokta leközölni az előadások jó részét, íly módón pedig ezek olyan személyekhez is eljútnak, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, illetve távolabbi vidékek felé is közvetítődnek.
Az eseménynek két főtámogatója volt: az RMDSZ és Communitas Alapítvány és a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ.


A zilahi helyszínt és logisztikát a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ bocsájtotta rendelkezésünkre.
A Zilah-Lompért-Nagyfalu-Zilah szállítást szponzorizálták, mint ahogy a protokoll költségeket és a nagyfalui együttlétet.
Sok magánszemélynek is köszönettel tartozunk önzetlen segítségükért.


2017. május 31.

Bajusz István
programfelelős



Kapcsolatfelvétel: Kapcsolatfelvétel

« Vissza az eseménytárhoz
info@eme.ro