ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Eseménytár »  Parajd a XVI. technikatörténeti alkotótábor helyszíne  
Parajd a XVI. technikatörténeti alkotótábor helyszíne
[ 2017. August 22. Tuesday 21:00 - 2017. August 25. Friday 21:00 ]

Eseménytár Archívum »
Augusztus 23–26. között tizenhatodik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya Parajdon.
Szervező(k): Műszaki Tudományok Szakosztály
Kapcsolattartó(k): Talpas János
Helyszín(ek): Parajd
Jelleg: Szakosztályi rendezvény

Beszámoló:
Parajd – a XVI. technikatörténeti alkotótábor helyszíne

2017. augusztus 24–27. között tizenhatodik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya Parajdon.
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya 2006-ban kezdeményezte a Műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben elnevezésű interdiszciplináris programot. Ennek terepgyakorlati része az évente szervezett, hagyományossá vált technikatörténeti alkotótábor, melynek célja technikai örökségünk felkutatása, megőrzése, működőképessé tétele, az erdélyi kulturális örökségbe való beillesztése, illetve a térség kulturális és turisztikai fejlesztése. A szakértőket, diákokat bevonó esemény eredményeit az EME Digitális Adattárában összegzi, illetve a lehetőségek szerint publikálja.
Az idén Parajd és környéke volt a terepmunkák helyszíne. A 8 fős csapat első ízben végzett helyszíni terepszemléjén a felmérni kívánt objektumokat vette számba, s dolgozta ki az elkövetkező időszak célirányú munkálatait. A parajdi sóbánya, a bánya munkástelep és sómalom helyének megtekintése, a sószoros bejárása, a régi telephelyek és bányahivatalok felkutatása. Ugyanakkor a környéket is bejártuk, Korondon a fazekasság műhelyt és az unitárius templom toronyóráját; Énlakán az unitárius templomtorony állapotát és harangjait vettük számba. Mint mindig, olyan objektumok műszaki mérésére, számbavételére összpontosítunk, melyeket eddig nemigen tanulmányoztak.
A tábor szakemberei között a Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a Sapientia EMTE és Széchenyi István Egyetem oktatói voltak. Az interdiszciplináris kutatáshoz szükséges szakmai tudás érdekében a résztvevőket különböző szakterületekről szólítottuk meg, így volt köztük gépész, anyagtechnológus, geológus, turisztikai szakértő, építész, közgazdász.
A táborban megkezdett munkálatok az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya keretei között tovább folytatódnak, időközben elkezdődtek a forrásdokumentumok gyűjtése. A továbbiakban kisebb (szak)csoportokban, diákok bevonásával folyatatódnak a felmérések konkrét munkálatai.
Az eredmények feldolgozásával, összevetésével szeretnének hozzájárulni az eddigi kutatásokhoz, a régió fejlesztéséhez. Az eredményeket tanulmányokban az EME Műszaki Tudományos Közlemények sorozatában, illetve a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatkötetében tesszük közzé.
Az eddig megjelent tíz kötet a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatban online a nagyközönség számára itt érhetők el, az Erdélyi Digitális Adattárban (EDA): http://eda.eme.ro/handle/10598/9740, a Central and Eastern European Online Library-ban (CEEOL) pedig itt olvasható:
Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozat (CEEOL)

Köszönjük a Communitas Alapítvány anyagi támogatását, mely hozzájárult a tábor sikeréhez.


Kolozsvárt, 2017. 09. 11.
Talpas János programfelelős


Kapcsolatfelvétel: Kapcsolatfelvétel

« Vissza az eseménytárhoz
info@eme.ro