ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Hírek »  Könyv, oktatás és reformáció. A protestáns oktatás századai 
Könyv, oktatás és reformáció. A protestáns oktatás századai
[2017. július 12.]

Hír Archívum »
2017. október 22–25.
Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 31.

A szervezők nevében (Nagyenyedi Református Egyházmegye, Bod Péter Alapítvány, Bethlen Gábor Alapítvány, Nagyenyedi Református Egyházközség, Bethlen Gábor Kollégium, Dr. Brendus Gyula Egyesület, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) tisztelettel és szeretettel várjuk a Reformáció 500-ik évfordulójára emlékezve a Nagyenyeden, szervezendő rendezvénysorozatunkra, konferenciánkra. Magyar közösségünk a: „A reformáció erdélyi bölcsőhelyei” címmel szervezte ez év május 11 és május 14 között, első sikeres alkalmát Alvincen és Gyulafehérváron.

Idén ősszel kerül sor Nagyenyeden a reformáció és oktatás 500 éves kapcsolatát elemző tudományos ülésszakra. Időpontja: 2017. október 22 – 2017. október 25. (vasárnaptól-keddig). Konferenciánk október 23-án, hétfőn délben veszi kezdetét a Bethlen Kollégium Apafi termében, de előtte vasárnap istentisztelet, kiállítás megnyitó és művészi előadás előzi meg. A záróalkalom kedden, október 24-én lesz.
2017. október 22: vasárnap, délutáni kezdettel istentisztelet (17.00 óra), művészi program és kiállítás megnyítok
2017. október 23: hétfő: látogatások (iskola, templom, Múzeum), konferencia megnyitó, főelőadások, könyvbemutatók, kiállítás
2017. október 24: kedd: előadások, pedagógusok konferenciája, záró következtetések
2017. október 25. szerda: elutazás

A nagyenyedi konferencia általános témája “Könyv, oktatás és reformáció. A protestáns oktatás századai”. Az előadók a reformáció és oktatás kapcsolatának több szegmensére térhetnek ki, mint pld.: a) Oktatás és könyvkultúra a Reformáció korában b) Kollégiumok, Akadémiák Partikulák és falusi iskolák a Reformáció századában c) A perifériától a tudományos központig: a peregrináció hagyománya a protestáns oktatásban d) Enyed és a Reformáció- különös tekintettel a Kollégium oktatás és tudománytörténeti szerepére. 14.00 órától előadóink és a konferenciára bejelentkezettek számára ebédet biztosítunk.

Reményeink szerint 15.00 órától dr. Monok István (MTA- Budapest) és dr. Buzogány Dezső (BBTE-Teológia) fő-előadásaira kerül sor, amelyeket megbeszélés követ. 17.00 órától könyvbemutatókat tartunk (Rácz Emese, A Gyulafehérvári-Nagyenyedi Bethlen Kollégium története – Pápai Páriz Kollégiumtörténete, Kolozsvár, 2017 stb.) Külön kiállításon mutatjuk be a Bethlen Dokumentációs Könyvtár oktatástörténettel kapcsolatos kiadványait Gordán Edina könyvtáros szervezésében. 19.30-tól a vacsora.
Október 24-én, kedden a konferencia 9.30-tól a Bethlen Kollégium, Apafi termében folytatódik. Reményeink szerint előadóink között lesz: Dr. Kolumbán Vilmos (Kolozsvár-PTI), Dr. Jan Andrea Bernhard (Zürich- Reformációkutató Intézet), Rácz Emese- Kolozsvár Egyetemi Könyvtár,Drs. Ősz Sándor Előd (Kolozsvár- Kerületi Levéltár), Dr. Sípos Gábor (Kolozsvár- Erdélyi Múzeum Egyesület) Dr. Gudor Kund Botond- Gyulafehérvár, Dr. Kurucz György- Károli Gáspár Tudományegyetem- Budapest, Dr. Verók Attila – Eszterházy Károly Főiskola-Eger, Dr. Kovács Kálmán (Veritas, Történetkutató Intézet- Budapest), Krízbai Jenő- Nagyenyed, Dr. Hegyi Ádám- Szegedi Tudományegyetem stb. Kedden délután 15.-17.30-ig párhuzamosan előadások és másik szekcióban a Fehér megyei magyar pedagógusok konferenciája (kb. 80 tanár és tanító részvételével), amelynek témája Szórvány, reformáció, magyarság- a protestáns oktatás szerepe a XX-XXI. századi felekezeti és nemzeti identitás megőrzésében. Az előadásokat közös összegzése és fórumbeszélgetés követ. 19.30-kor kerül sor a konferencia zárására, amelyet 20.00 órától ünnepi vacsora követ.

Kérjük a kedves érdeklődőket, előadóinkat, hogy részvételi, szállás és étkezés igénylésének szándékát 2017. augusztus 31-ig a megadott e-mail címek valamelyikén jelezzék. Előadóink számára az étkezés és szállás ingyenes.
Ugyanakkor tisztelettel kérem előadásuk címének pontos nevét, rövid szakmai önéletrajzot és a tanulmány összegző ismertetését is szíveskedjenek elküldeni számunkra az alábbi címre:

Nagyenyedi Református Egyházmegye
515200 AIUD (Nagyenyed)
P-ţa Consiliul Europei, nr. 3
Jud. Alba, Romania
TEL. 0258 863 286,
TEL/FAX: 0258 811 826
Dr. Gudor Kund Botond esperes/protopop/dean
Mobil: 0040-(0)726-339902
Mobil: 0040 (0) 759 014 011
Gábor Andrea-Krisztina titkár/secretar
Mobil: 0040 (0) 0766 966 007
E-mail: nagy_enyed@yahoo.com
vagy a gudorbotond@yahoo.com
web: www.nre.roTisztelettel jelzem az alvinci konferenciánkon már előadást tartott személyeknek, illetve a Nagyenyeden sorra kerülő előadóknak, hogy előadásaikat a melléklet szerint ajánlott szerkesztett formában hozzák magukkal, illetve küldjék be.
Az előadások begyűjtése után rövidesen konferenciakötetben, a kolozsvári Egyháztörténeti Füzetekben szeretnénk publikálni . Ennek érdekében kérjük kedves előadóinkat, hogy előadásuk nyomdakész állapotban és elektronikus formában is elérhető legyen.
Rövidesen nyomtatott meghívónkat és program-összefoglalónkat is küldjük. Részletes programunkat rendezvényeink előtt áll lehetőségünkben közölni. Az alábbiakban a kéziratok szerkesztési útmutatóját is jelen levelünkhöz csatolva bocsátjuk rendelkezésükre.

Szeretettel várjuk!

Tisztelettel a szervezők nevében:

Dr. Gudor Botond esperes
Szerkesztési útmutató az előadók számára:

A kéziratokat formátuma:
Betűtípus: Times New Roman
Betűméret: 12 pont
Sorköz: 1,0.
Kézirat kiterjesztése: doc vagy rtf.
Terjedelem: maximum 30.000 leütés (10 oldal), indokolt esetben lehet több is.
A kézirathoz pár soros szakmai önéletrajzot kérünk.

A tanulmányok leadási határideje 2017. október 25.

« Vissza a hír listához
info@eme.ro