ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Hírek »  Marosvásárhelyi szakmai napok 
Marosvásárhelyi szakmai napok
[2018. június 14.]

Hír Archívum »
2018. június 4-6

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület I., Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya az EME valamikori vándorgyűléseinek folytatásaként immár többször tartott kihelyezett szakmai napokat. A Szakosztály egy kisebb bölcsész csoportja eddig Nagyenyed, Sepsiszentgyörgy, Szatmár, Nagyszeben könyvtáraiban, levéltáraiban kutatott, épített kapcsolatot a helyi szakemberekkel. Idén az EME két kutatója, egy doktorandusz és a Szakosztály elnöke Marosvásárhelyen végzett könyvtári kutatásokat, egyszersmind mélyítette el kapcsolatait a helyi szakmai értelmiséggel.
A marosvásárhelyi szakmai napok című projekt célja kutatás, szakmai tanácskozás, könyvbemutató, helyismereti tájékozódás volt. 2018. június 4 és 6 között zajlott a következőképpen: június 4: megérkezés, az Erdélyi Magyar Nyelvművelő Társaság emléktábláinak megtekintése (Református temető); három egykori nemesi rezidencia megtekintése (a széki Teleki család két lakóhelye Marosvásárhely közelében: a sáromberki Teleki kastély - jelenleg iskola - és kertje, a gernyeszegi Teleki kastély és kertje - ez utóbbit Teleki Mikolt asszony és Teleki Kálmán mutatta be -; a kulturális célokra felújított, vajdaszentiváni Zichy Kastély. Június 5-én a Teleki Téka anyagában kutattak a résztvevők. Délután pedig a Téka kertjében sor került Aranka György és a tudomány megújuló alakzatai (Kolozsvár, Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadása, 2018) című kötet bemutatására (a könyvismertető beszélgetést a szerkesztőkkel Biró Annamáriával és Egyed Emesével, illetőleg a szerzők sorába tartozó Csata Adéllal Lázok Klára vezette). Szakmai tanácskozásra is sor került a Téka munkatársaival, Lázok Klára részlegvezetővel és Bányai Réka könyvtárossal. Lázok Klára javaslatot tett arra, hogy az EME kiadója évente rendezzen friss kiadványait bemutató eseményt a Teleki Tékában. Itt emlékeztetünk a szakmai napok másik előzményére: az EME szervezésében ez év márciusában Kolozsvárt volt kettős könyvbemutató: a Telekiek és a kultúra című, a Teleki Téka által szervezett konferencia nyomán létrejött kötetet (a Telekiek és a kultúra, 2017) a szerkesztő, Bányai Réka mutatta be, illetőleg Kilyén Ilka marosvásárhelyi színművésznő részleteket adott elő az EME kiadásában megjelent, „Levéllé válva". Újfalvi Krisztina verselő köre című kötetből (Kolozsvár, 2017). A szakmai napok a Teleki Tékában való könyvtári kutatások folytatásával és Aranka György szobrának megtekintésével zárultak június 6-án.

A Marosvásárhelyi szakmai napok résztvevői az EME részéről: Biró Annamária, Papp Kinga, Csata Adél és Egyed Emese.
Rendkívül hasznosnak ítéljük meg szakmai rendezvényünket, amelyhez az anyagi feltételeketaz RMDSZ és Communitas Alapítvány biztosította.


« Vissza a hír listához
info@eme.ro