ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Hírek »  V. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia  
V. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia
[2018. június 22.]

Hír Archívum »
- beszámoló -

V. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia Kolozsvár, 2018. június 7.

2018. június 7-én immár ötödik alkalommal rendezte meg az EME Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztálya az Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferenciát a Babeș Bolyai Tudományegyetem partnerségével.
A rendezvény fő célja az erdélyi magyar vendéglátás és idegenforgalmi szakemberek kutatási tapasztalatainak megosztása a turizmus és vendéglátás fejlesztése érdekében. A fórum keretet biztosított a hazai és anyaországi szakemberek találkozójára, tapasztalatcseréjére is.
Erdély városaiban az utóbbi időben gyors ütemben növekedett az idegenforgalom, így időszerűvé vált, hogy a további fejlesztéseket szakmailag is segítsük. A turistaforgalom növekedésével megnőtt a munkaerő-kereslet, a fórum lehetőséget biztosított a szakmában tevékenykedő cégek bemutatására a munkaerő vonzása érdekében is. Romániai felsőoktatásban nincs szakmai képzés a vendéglátás szakterületen. Ezért időszerűnek tartottuk magyarországi egyetemi oktatók meghívását, hogy ízelítőt próbáljunk adni ezen szakterület kutatási eredményeiről, oktatási tapasztalatairól. Mindezek által a fórum különböző szakterületekről szólított meg jeles szakmai képviselőt, oktatót, kutatót egyaránt.
A konferencia felkért előadói sokszínű témákat érintettek, hallhattunk a régiók turisztikai versenyképességéről, a turisztikai trendekről, a turizmuskommunikáció kihívásairól, a szállásfoglalások internetes lehetőségeiről, a nagyobb rendezvények turizmusra való hatásáról, a turisták zajkitettségéről, a geoparkok népszerűsítéséről, az okostelefonok hatékonyságáról a turizmusban, a bor- és vallásturizmus kapcsolatáról.
A rendezvény a szolgáltatások területén kiemelkedő helyet biztosított a gyógyturizmusnak, mely hazánkban is potenciálisan/jelentősen fejleszthető. Két előadás keretében a Gyulán működő gyógyturizmus helyzetéről és fejlődési lehetőségeiről értesülhettünk. Bemutatásra került a tordai sóbánya átalakítása mint egy turisztikai látványosság sikertörténete.
A kulturális turizmus hatékonyságának elemzése is a konferencia témái közé tartozott. Ismertetésre került a kulturális turizmus működésének bemutatása egy világörökségi helyszíné nyilvánított területen.
A gasztronómia-szakértő előadásában, mely nagy érdeklődésnek örvendett, a székely konyha erősségeit és szakmai problémáit mutatta be.

Kitüntetés
A konferencia keretet biztosított a vidékfejlesztés területén kiemelkedő tevékenység elismeréséhez is: Kolozsi Orsolya fiatal, tehetséges pályakezdőt díjazták.

Szakmai kirándulás
Az rendezvény második programpontja egy szakmai kirándulás volt a tordai sóbányában Kolozsi Orsolya vezetésével, ezt követte egy szakmai megbeszélő, tanácskozás.

A konferencián 11 előadás került bemutatása:
1. dr. Hanusz Árpád, drd. Drotár Nikolett (Debreceni Egyetem, Debrecen): Turisztikai trendek átalakulása Tokaj-Hegyalján.
2. dr. Szalók Csilla (BGE KVIK, Turizmus-Vendéglátás Intézet, Budapest): Turisztikai régiók településeinek versenyképessége.
3. dr. Szakál Zoltán (Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet, Miskolc): A geoparkok feladatkörei, együttműködései és a turizmusmarketing kihívásai - a hatékonyságnövelő márkastratégiákban rejlő lehetőségek.
4. Jánossy Aliz (Székely Konyha, Gyergyószentmiklós): Székely konyha: honnan merre...
5. Ambrus Tímea (Travelminit Kft., Kolozsvár): Amikor a szállás foglalja le a vendéget...
6. dr. Tokai Ferenc (Hőforrás Szálloda, Gyula): Gyógyszállodák versenyképességének növelése (betegség vagy rekreáció?).
7. dr. Albel Andor (Dél Alföld Termálklaszter, Gyula): Gyógy- és/vagy élményfürdőzés.
8. Horváth Zoltán, Horváth Csaba (BBTE, Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar, Kolozsvár): Turisták zajkitettsége a vasúti szállításban.
9. drd. Benedek István (BBTE, Politikai-, Közigazgatási- és Kommunikációtudományi Kar, Kolozsvár): Városok márkázása a közösségi médiában – Instagram-körkép Erdélyben.
10. Kolozsi Orsolya (Tordai sóbánya, turistavezető, Várfalva): A tordai sóbánya egy turisztikai látványosság sikertörténete.
11. dr. Talpas János (BBTE, Földrajz Kar, Magyar Földrajzi Intézet, Kolozsvár): A kolozsvári kulturális magyar napok programjainak hatása a turisztikai szálláshelyekre.

A rendezvény teljes fotóalbuma az EME közösségi oldalán itt érhető el

A rendezvény plakátja az Erdélyi digitális adattárban (EDA) is elérhető
A rendezvény honlapja: http://www.eme.ro/emvt/

A konferencia programfüzete itt érhető el , avagy a konferencia honlapján itt olvasható

További tervek
Az előadások bekért tanulmányait külön kötetben kívánjuk közzétenni, illetve digitális változatban is terjesztjük a világhálón. A fórumot a további években is meg kívánjuk szervezni tematikus programokkal, időszerű témákkal kiegészítve.

Résztvevők
Idén is nagy érdeklődésnek örvendett az ötödik alkalommal megrendezett Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia, mintegy 60 résztvevő, főleg fiatal pályakezdő közönség részvételével

Sajtóvisszhang

2018. június 8-án Ördög Béla tudósított a rendezvényről, mely Változó turisztikai trendekről az EME-nél címmel jelent meg a Szabadság kolozsvári napilapban, XXX. évf. 125. szám 6. oldalon (5. melléklet).
A Kolozsvári Rádió 2018. június 8-án tette közzé László Tibor interjúját a Talpas János programfelelőssel, majd a rendezvényről készült teljes riportját http://kolozsvariradio.ro

Összegzés

Örvendetes, hogy a fórum továbbra is nagy érdeklődésre tart számot mind az előadó szakemberek, mind a hallgatóság, érdeklődök számára. A tudományos tevékenységek mozgatórugójaként intézményünk folyamatosan figyeli, segíti, ösztönzi a kutatás tevékenységeit, külön figyelmet szentelve az eredmények bemutatására, közlésére, illetve az oktatásban és szakmai közösségekben hasznosítható ismeretek terjesztésében is. Ezen rendezvény sikere is ennek tudható be.

Köszönetnyilvánítás
Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez, s lehetővé tették e fórum folyamatos működtetését, szakmai színvonalának növelését.
Külön köszönjük a Magyar Tudományos Akadémiának, a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak és a K Plus tehetséggondozási keretprogramnak a konferencia megrendezéséhez nyújtott támogatását.
A rendezvény támogatói:« Vissza a hír listához
info@eme.ro