Bartha Katalin Ágnest Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Bartha Katalin Ágnesnek

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályában kifejtett munkássága és az irodalomtudomány területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A kitüntetést 2018. november 23-án, Kolozsváron nyújtotta át Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumán.

Bartha Katalin Ágnes magyar és angol nyelv és irodalom szakon tanult a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. 2007-től a filológia tudományok doktora. 2003-tól az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kutatója, munkahelye a Szabédi-Emlékház. 2017-től a BBTE társult oktatója. Kutatóként színház- és drámatörténeti forrásokat vizsgál. Kutatói habitusát az új források feltárása, a forrásértelmezés, az összefüggések keresése jellemzi. Alapkutatásainak eredményeit hazai és külföldi konferenciákon adta elő. Fő műve a Shakespeare Erdélyben: XIX. századi magyar nyelvű recepció (2010) című monográfia.  Mintegy 20 szaktanulmány, 30 szakcikk szerzője. Több forrás értékű tanulmánykötet, forráskiadvány szerkesztője. Több konferencia társszervezője, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának titkára.

A Gróf Mikó Imre emléklap és –plakett átnyújtásakor köszönetet mondunk munkájáért és kitartást kívánunk további munkálkodásához.