Lupescuné Makó Máriát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Lupescuné Makó Máriának

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályában kifejtett munkássága és a történelemtudomány területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A kitüntetést 2018. november 23-án, Kolozsváron nyújtotta át Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumán.

 

Lupescuné Makó Mária a Babes-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán szerzett oklevelet 1996-ban,  ugyanitt a Magyar Történeti Intézet docense. Kutatási területe a közép- és kora újkori egyház- és művelődéstörténet (koldulórendek, vallásosság, végrendeletek). Kutatási eredményeiről mintegy 50 konferencián számolt be. Forráskutatásainak eredményeit lexikonok szócikkeiben tárta a nagyközönség elé. Több mint félszáz tudományos közlemény, több szakcikk szerzője. Társszerkesztője a Bethlen Erdélye, Erdély Bethlene (2014), főszerkesztője a Cluj – Kolozsvár – Klausenburg 700 című szakkönyveknek. Kutatói munkáját az igényes forrásfeltárás és –értelmezés, a művelődéstörténeti összefüggések keresése jellemzi. Szakemberként generációjának az intézményi felelősséget és feladatokat vállaló, tiszteletben álló tagja.