Máté Mártont Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Máté Mártonnak

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME Műszaki Tudományok Szakosztályában kifejtett munkássága és a gépészet területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A kitüntetést 2018. november 23-án, Kolozsváron nyújtotta át Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumán.

 

Dr. Máté Márton gépészmérnök, a Sapientia EMTE egyetemi docense, az EME MTSZ alelnöke.

Kézdivásárhelyen született 1962-ben, a brassói egyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet 1986-ban. 2004-től egyetemi docens a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. A Gépészmérnöki tanszék egyik alapító tagja, s a gépészmérnöki szakirány mai napig programfelelőse. Az oktatás kiegészítése révén aktív szerepet vállal a diákok tudományos munkában való bevonásába, a fogaskerékkapcsolás szakkör irányításával (2012-től), valamint a diákok tudományos konferencián való szakmai támogatásával.

Tudományos tevékenységét számos közleménye fémjelzi, figyelemre méltó eredményei vannak fogaskerékgyártó szerszámok optimalizálása terén, mely szakmai újdonságnak számít. Ezt a Hengeres fogaskerekek gyártószerszámai című, a szakma által elismeréssel értékelt, 2015-ben megjelent könyvében is részletezi.

Az EME Műszaki szakosztály alelnöke a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat társszerkesztője, a műszaki tudományos ülésszakok egyik szervezője.

A kiemelkedő oktatói, tudományos és tudományszervezői tevékenysége, az EME Műszaki tudományok szakosztályban való fáradhatatlan munkálkodása Máté Márton méltán kiérdemli a Gr. Mikó Imre emléklappal való kitüntetést.