A 26. fiatal műszakiak tudományos fóruma ismét virtuális térben – beszámoló

A részletes fényképes beszámoló itt érhető el: https://eda.eme.ro/handle/10598/32579


Idén huszonhatodik alkalommal került sor március 18-án a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakára (FMTÜ). Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara által szervezett rendezvényt – a járványhelyzet miatt – az idén is videókonferencia formájában tartották.

A rendezvény fővédnöke Kollár László Péter akadémikus, az MTA főtitkára; tiszteletbeli védnöke †Gyulai József akadémikus.

A szervező intézmények részéről Bitay Enikő akadémikus, a Műszaki Tudományok Szakosztály elnöke és Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia EMTE szenátus elnöke nyitották meg a fórumot. Majd Kollár László Péter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a rendezvény fővédnöke köszöntőbeszédét hallhattuk. Ezt követően az online térben összegyűlt résztvevőket Johanyák Zsolt Csaba, a kecskeméti Neumann János Egyetem tudományos dékánhelyettese és Bársony István akadémikus (ELKH EK MFA) köszöntötték, kiemelve a konferencia folyamatosságának fontosságát, a magyar nyelvű műszakisok Kárpát-medencei fórumának jelentőségét.

Négy neves műszaki kutató/előadó négy országból, négy intézmény képviseletében, négy szakterületről tartott plenáris előadást: Szkála Károly akadémikus, az MTA külső tagja, a Zágrábi Ruđer Bošković Kutatóintézet, Informatikai és Számítástechnikai Központ vezetője; Bárdossy András akadémikus, az MTA külső tagja, a Stuttgarti Egyetem egyetemi tanára; Diószegi Attila, a Jönköpingi Egyetem egyetemi tanára, valamint Domokos József egyetemi docens, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának dékánja.

 

 

A fiatal, 35 év alatti kutatóknak járó Maros Dezső-díjat ebben az évben Kántor József mérnök, egyetemi adjunktus kapta.

 

 

 

 

 

A díjátadót követően Birinyi József népzenekutató, hangszeres szólista 1350 darabból álló hangszergyűjteménye 39 jellegzetes, különleges zeneszerszámával muzsikált.

 

 

 

 

 

 

 

Délután zajlottak a videókonferencia szekcióülései, melyek öt párhuzamos virtuális teremben zajlottak (anyagtudományok, gépészet, alkalmazott informatika, biztonságtudomány, robotika, környezetvédelem, villamosságtan és oktatás témákban). A szekció-előadásokat követően a résztvevők ismét a közös virtuális térben találkoztak, hogy megosszák egymással gondolataikat, megbeszéljék a konferencia tapasztalatait. A szekcióelnökök beszámoltak az öt teremben zajló szakmai tanácskozásról, melyek keretében az előadók jó felkészültségéről referáltak. Jellemző volt az előadásokat követő hasznos szakmai párbeszéd. Ugyancsak az esti tanácskozáson került sor a résztvevők hozzászólására, a több éve visszatérők a kedves élményeket elevenítették fel, az újonnan bekapcsolódók pedig a jó hangulatú, barátságos, családias, építő jellegű szakmai tanácskozás jellemzőit emelték ki, s azt is, hogy jövőre szeretnének ismét csatlakozni a fórumhoz.

A konferencia zárásaként Bitay Enikő köszönetet mondott mindazoknak, akik aktív részvételt vállaltak a konferencián, és akik igényes és magas tudományos színvonalú előadásaikkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és a publikációk megvalósításához, külön kiemelve a lektorok tevékenységét, illetve a lelkes szervezőcsapat kitartó munkáját.

Idén is nagy érdeklődésnek örvend a Kárpát-medence műszaki kutatásait megjelenítő fórum, 91 szerző 40 tanulmány keretében mutatta be, illetve közli kutatási eredményeit, a műszaki tudományok szinte valamennyi területét felölelve.

A tudományos bizottság által közlésre elfogadott, lektorált tanulmányokat két nyelven jelentetjük meg, a Műszaki Tudományos Közlemény sorozatban, illetve az anyagtudomány területén kiválasztott tanulmányokat pedig az Acta Materialia Transylvanica folyóirat kétnyelvű változatában tesszük közzé.

A videókonferencián összesen 136-on csatlakoztak 31 intézményből, hét országból (Dánia, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Svédország, Ukrajna).

 

A fórum immár másodjára zajlott online térben, a személyes (részvétel) találkozás nélkül, azonban megteremtve a távoli országokból való csatlakozást. Tulajdonképpen ez a tudomány határtalan terjesztése, hiszen olyan előadókat is sikerült megszólítani, akik más körülmények között nem tudtak volna jelen lenni rendezvényünkön, és olyan hallgatósághoz is eljuttatjuk az előadásokat, akik más években, a fizikai távolság miatt, nem vehettek részt, nem hallhatták ezeket. A videókonferencia a kitűzött célt ilyen formában is szolgálni tudta, mely nem más, mint „a kutatás ösztönzése, eredményeinek terjesztése, a tudományos kapcsolatok ápolása, valamint a magyar műszaki nyelv művelése"!

Akinek nem sikerült ezúttal sem bekapcsolódnia, az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya YouTube-csatornáján utólag is megtekintheti, itt lesz elérhető: https://www.youtube.com/channel/UCmC3XXbKx91_OjUMMuzQ1Aw.

A részletes fényképes beszámoló itt érhető el: https://eda.eme.ro/handle/10598/32579 

Kolozsvárt, 2021. 03. 24.

Bitay Enikő,
a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja,
az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke