EME Kiadó Hírlevél 2021.08.11

[2021.08.11]

 

A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2021.08.11

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei
 

Cím: Erdélyi Múzeum 2021/2             83.
Alcím: Az Erdélyi Múzeum-Egyesület bölcsészettudományi és társadalomtudományi folyóirata

Szerkesztő(k): Kovács Kiss Gyöngy (felelős szerkesztő), Tánczos Vilmos (a lapszám szerkesztője)

Műfaj:néprajz / ethnography / etnografie

Ismertető:
DOI: 10.36373/em-2021-2
 
Tartalomjegyzék
Content
Cuprins

Cím: Múzeumi Füzetek - Acta Scientiarium Transylvanica    25-27/1
Alcím: Biologia

 Szerkesztő(k): Fodorpataki László (főszerk.), Markó Bálint (szerk.)

Műfaj: biológia

Ismertető:
Tartalom
 


Cím: Műszaki Tudományos Közlemények 14.          

Szerző(k): Bitay Enikő, Máthé Márton (szerk.)
 
Műfaj: műszaki tudományok
 
Ismertető:  Egy folyamatosan változó világban élünk, melyhez csakis úgy érdemes hozzáállnunk, hogy a tudásunk, törekvésünk a társadalom életének jobbítását szolgálja. A választott tudományágunk egyik jellegzetessége a közvetlen, gyakorlati hasznosság. A mérnök munkájának nyomán fejlődik a technológia, hatékonyabbak, olcsóbbak és eredményesebbek a gyártási folyamatok, ami az egész társadalom fejlődésére kihat. Ezért a műszaki tudományok mögött mindig óriási motiváció, hajtóerő áll. Informatizált, technologizált, folyamatosan gazdagodó (műszaki) világunk arra késztet bennünket, hogy lépést tartsunk az állandó fejlődéssel, s hogy a megszerzett új információkat adjuk is tovább, emellett pedig ösztönözzük és serkentsük az erre kíváncsiak érdeklődését.
Célunk, hogy az új műszaki kutatási eredményeket magyar nyelven tárhassuk a nagyközönség elé, ezáltal ápolva a műszaki tudományos szaknyelvet. Kutatásaink eredményeit azonban nem csupán magyarul, a magyar közönség számára kívánjuk népszerűsíteni, azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindezek a globális tudósközösség számára is elérhetők legyenek.
A jelen kiadvány a Műszaki Tudományos Közlemények tizennegyedik száma (MTK, 2021. 14. szám). A kötet 12 írást tartalmaz, melyek 25 szerző munkái. A kiadvány lefedi a műszaki tudományok valamennyi területét. A publikáló szerzők között egyetemeken, kutatóintézetekben működő szakembereket, doktoranduszokat találunk.
 
DOI: 10.33895/mtk-2020.14
 
Tartalom
Content

Az Műszaki Tudományos Közlemények (MTK) magyar nyelven online is elérhetőek az EME Elektronikus könyvtárában,
illetve az Erdélyi digitális adattárban (EDA) is: a https://www.eme.ro/publication-hu/mtk/mtk-main.htm , illetve az EDA-ban a https://eda.eme.ro/handle/10598/28082  címeken.  Az angol nyelvű fordítása a De Gruyter – Sciendo adatbázisában is olvasható lesz: https://content.sciendo.com/view/journals/mtk/mtk-overview.xml


 A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado  honlapon vagy partnerintézményeinknél.

 12. KMN Könyvutca
Az Erdélyi Múzeum Egyesület Kiadójának legújabb és korábbi kiadványai megvásárolhatóak lesznek a 12. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett könyvvásáron, augusztus 18–22 között a Farkas utcában.
Mindenkit szeretettel várunk és felhívjuk kedves olvasóink figyelmét a járványmegelőzési intézkedések betartására.