FIDES ET VOCATIO kitüntetésben részesült Danyi József, Dudás Illés, Roósz András és Szilágyi Júlia

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya Fides et vocatio kitüntetésben részesítette Danyi Józsefet, Dudás Illést, Roósz Andrást  az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának folyamatos támogatásáért, a műszaki pályát választó fiataloknak adott önzetlen és jelentős segítségéért, valamint az FMTÜ elindításában és támogatásában mutatott elkötelezett hozáállásáért és  Szilágyi Júliát  az Erdélyi-Múzeum Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályában kifejtett értékes munkájáért, a szakosztály és az EME iránt tanúsított elkötelezettségéért, a tudományos élet szervezésében és működésében való töretlen, lelkes és nélkülözhetetlen részvételéért.

A kitüntetést Bitay Enikő, az EME főtitkára, a Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke és Máté Márton a Műszaki Tudományok Szakosztályának alelnöke nyújtotta át virtuálisan a 25. FMTÜ Jubileumi videokonferencián 2020. március 26-án.

Fides et vocatio kitüntetés a 25.-FMTÜ-n

A negyed évszázados ünnepi rendezvényen sokan megérdemelték volna ezt a kitüntetést, az évek során több intézmény s számos lelkes, elismert oktató karolta fel az FMTÜ-ügyet. Az évek során 7 igyekeztünk néhányukat kiemelni, elismerésekkel megköszönni értékes hozzáállásukat. Az idén a kezdeti szakaszra fókuszáltunk, azokat tüntettük ki, akiknek az FMTÜ beindításában volt kimagasló szerepük. A „Fides et vocatio" kitüntetést idén négyen vehették át. A Fides et vocatio kitüntetés alapító okirata itt érhető el: https://eda.eme.ro/handle/10598/31806.

Dudás Illésnek, a Miskolci Egyetem professor emeritusának az indoklás szerint „az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya iránt tanúsított elkötelezettségéért, a fiatalok anyanyelvi műszaki képzéséért való kiállásáért és az FMTÜ elindításában és támogatásában nyújtott értékteremtő tevékenységéért" ítéltek meg díjat. Bitay Enikő akadémikus hangsúlyozta, hogy Dudás Illés volt az, aki a legelső rendezvényt annak idején anyagilag is támogatta. A felterjesztők méltatásaikban kiemelték a kitüntetett évtizedeken keresztül kifejtett eredményes szakmai munkásságát, kapcsolatteremtő tevékenységét. Igényes, tudományos, szigorú, ugyanakkor melegszívű, kedves ember, aki a tudását sokaknak adta át, nagyon sok fiatalt indított el a pályáján – emelte ki laudációjában Máté Márton, a szakosztály alelnöke, a Sapientia EMTE docense, akit a kitüntetett pályája kezdetén szakmailag irányított.

Hasonló indoklással kapta meg a díjat Roósz András akadémikus, aki számos kutatót küldött az évek során az FMTÜ-re. Az oklevél szerint a díj: „az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya iránt tanúsított elkötelezettségéért, a fiatalok anyanyelvi műszaki 8 képzéséért való kiállásáért és az FMTÜ elindításában és támogatásában nyújtott értékteremtő tevékenységéért" illeti meg. Bitay Enikő – akinek Roósz András egyik eszményképe, s akitől szakmailag nagyon sokat tanult – kiemelte: a díjazott immár sokadik éve működik együtt a konferencia szervezőivel, már a második kiadás alkalmával teljes autóbusznyi csapatot hozott az ülésszakra.

Danyi József „az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának folyamatos támogatásáért, a műszaki pályát választó fiataloknak adott önzetlen és jelentős segítségéért, valamint az FMTÜ elindításában és támogatásában mutatott elkötelezett hozáállásáért" kapott díjat. Ő több éven keresztül volt a Kecskeméti Egyetem rektora, ez idő alatt folyamatosan küldte diákjait a konferenciára, ő maga is a második évtől, amikor csak lehetett, részt vett az FMTÜ-n. Máté Márton a díjazottnak a Sapientia EMTE eredményességéhez való hozzájárulását hangsúlyozta. A műszaki oktatást gyakorlatozás nélkül nem lehet elképzelni, Danyi József pedig annak idején minden kapcsolatrendszerét latba vetve, lehetővé tette, hogy az egyetem indulásakor a műszakis diákok már elsőévesként is a Kecskeméti Egyetemen, valamint az azzal együttműködő vállalatoknál gyakorlatozhassanak.

Ugyancsak Fides et vocatio kitüntetésben részesült Szilágyi Júlia mérnök-informatikus, aki „az Erdélyi-Múzeum Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályában kifejtett értékes munkájáért, a szakosztály és az EME iránt tanúsított elkötelezettségéért, a tudományos élet szervezésében és működésében való töretlen, lelkes és nélkülözhetetlen részvételéért" vehette át virtuálisan az oklevelet. Ő az évek során kitartóan dolgozott a szakosztály rendezvényeinek sikeréért, és a könyvek szerkesztésében is fontos szerepet vállalt, valamint két ciklusban a szakosztályi titkári feladatait is töretlenül ellátta – emelte ki Bitay Enikő. A kitüntetett idén kerek évszámot töltött, és ezzel az alkalommal kívánták a díjjal megköszönni munkáját, hozzáállását, a tudomány iránti szeretetét. 

A kitüntetetteknek ezúton is gratulálunk!