Tonk Márton egyetemi tanárt, a Sapientia EMTE rektorát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Tonk Márton részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott jelentős oktatói és kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül.

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.
A díjat 2021. november 19-én, nyújtotta át virtuálisan Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 20. fórumán.

Tonk Márton filozófus, filozófiai szakíró, egyetemi tanár, a filozófiai tudományok doktora. 2006-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári székhelyű Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének oktatója, ugyanakkor a Kolozsvári Kar dékánja, majd az egyetem szenátusának elnöke is volt. Jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora. Több filozófiai témájú kötet szerkesztője, tanulmány, szakcikk és önálló kötet szerzője. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapításában és fejlesztésében jelentős szerepe volt, ő hozta létre az intézmény kolozsvári karát. Munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban Arany János-éremmel ismerte el. A Sapientia EMTE megalakulása óta szoros kapcsolatot ápol az Erdélyi Múzeum-Egyesülettel.
Köszönjük, hogy támogatja az egyesület tudományszervező tevékenységét, részt vesz az EME szakmai életében, biztosítja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Erdélyi Múzeum-Egyesület közötti együttműködést.