VIII. erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferencia beszámolója

VIII. erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferencia 

beszámoló

 

2021. szeptember 16-án immár nyolcadik alkalommal rendezte meg az EME Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztálya az Erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferenciát a Babeș–Bolyai Tudományegyetem partnerségével.

A fórum keretet biztosított a hazai és anyaországi szakemberek találkozójára, tapasztalatcseréjére is. Európában nagy hangsúlyt fektetnek az élet normális folytatására a turizmusban és vendéglátásban a Covid19 vírus utáni időszakban. Ennek érdekében a nyolcadik Erdélyi magyar vendéglátási és turisztikai konferencia bemutatta a világjárvány okozta változásokat a turizmusban.

A turistaforgalom növekedésével megnőtt a munkaerő-kereslet, a fórum lehetőséget biztosított a szakmában tevékenykedő cégek bemutatására a munkaerő vonzása érdekében is. Romániai felsőoktatásban nincs szakmai képzés a vendéglátás szakterületén. Ezért időszerűnek tartottuk magyarországi egyetemi oktatók meghívását, hogy ízelítőt próbáljunk adni ezen szakterület kutatási eredményeiről, oktatási tapasztalatairól. Mindezek által a fórum különböző szakterületekről szólított meg jeles szakmai képviselőt, oktatót, kutatót egyaránt.

A hazai, magyarországi és kárpátaljai előadók több témakörben tartottak előadást, beszéltek többek között Várfalva község turizmusáról, a koronavírusnak az ágazatra gyakorolt hatásairól, a helyi éttermek és termelők közötti gyatra kereskedelmi kapcsolatról, de szó esett például a Kárpátalja részvételével megvalósult határ menti turisztikai fejlesztésekről és a Tokaj-Hegyalján megvalósuló aktív turisztikai kínálatról is.A rendezvényen 10 előadó vett részt, 11 előadással. Az előadók közt voltak erdélyiek, magyarországiak és kárpátaljaiak is egyaránt.

A regisztrációt követően Talpas János köszöntötte a résztvevőket, majd elsőként sor került Dr. Szalók Csilla Az EU-turizmus politikájának hatása Magyarország turizmusára című előadására. Az előadás összefoglalta a Covid19 utáni változásokat, amelyekhez igazodni kellett a járványügyi intézkedések miatt, valamint hogy ez milyen hatással volt az EU-s turizmust érintő pályázatokra és a pályázókra egyaránt.

A második előadó Dr. Hanusz Árpád volt a Nyíregyházi Egyetemről. Előadásának címe Az aktív turizmus kínálatának lehetőségei és bővülése Tokaj-Hegyalján. Az előadás során bemutatta a Tokaj-Hegyalján kialakított turisztikai látványosságokat és azok működését, valamint azt a tényt, hogy egyes elgondolások, amelyek elméletben kitűnően működnek, a valóságban nem mindig kivitelezhetők, mint például sétahajózás során bemutatni a Bodrog folyó élővilágát. 

A harmadik előadás A 25–35 éves, Dunán túl és innen lakó magyar lakosság tokajibor-fogyasztási szokásai fókuszcsoportos és kérdőíves elemzéssel címet kapta, Szakál Zoltán előadásában, amelyben bemutatta a generációk borfogyasztási szokásait, illetve, hogy melyik korosztály mire fektet nagyobb hangsúlyt, egy átlagos borvásárlás során. Emellett kitért arra, hogy mikor és hogyan alakul ki a nagyközönség borkultúrája az évek során.

A következő előadás Dr. Tokaji Ferenc, a Hőforrás gyulai szálloda igazgatójának előadása volt A vendéglátás újraindítása, aktuális kérdései, a vendégkör változó igényei a Covid-járvány után. Felkészülés a következő időszak járványkihívásaira címmel. Az előadás során megtudhattuk, hogy melyek azok az intézkedési pontok, amelyek gondot jelentenek a szállodatulajdonosoknak, valamint, hogy melyek azok a problémák, amelyekkel szembe kellett nézniük a vendéglátásban dolgozóknak, illetve, hogy hogyan kellene felkészülniük a következő hullámra a szállodáknak, alkalmazottaknak egyaránt.

Az öt előadást követően következett egy kávészünet, és sor került egy csoportkép készítésére is.

A szünet után Lőrinczi Zoltán, Kolozs megyei tanácsos tartotta meg A turizmus fejlődése Kolozs megyében a 90-es évektől napjainkig – saját tapasztalatok címet viselő előadását. A tanácsos saját tapasztalatai alapján mesélt a turizmus fejlődéséről, elsősorban Kolozsváron és a környező falvakban, valamint kitért annak fejlődésére a rendszerváltás után. Az uniós pályázatoknak köszönhetően a helyi turizmus új impulzust kapott, a kolozsi fürdőt és a tordai sóbányát is ilyen forrásokból újították fel. Hangsúlyozta, hogy sajnos a vendéglátás állandó szakemberhiánnyal küzd, amit orvosolni kellene.

Nagypál Viola, a kolozsvári Travelminit utazási irodájának egyik munkatársa tartott érdekes előadást Turizmus(t), avagy a ragály nem aggály címmel, mely során felvázolta, hogyan hatott a Covid19 világjárvány az utazási irodákra, valamint, hogy hogyan változott a szálláskeresők igénye a járvány után.Az elmúlt év során a turisták számára a higiénia volt a legfontosabb, ezért kérték a szálláshely mindennapos tisztítását, fertőtlenítését. Ezenkívül a vendégek az elszigeteltebb szállásokat – főleg hegyvidéki kulcsos házakat, családias hangulatú panziókat – igényelték.

Ezt követően következett Horváth Zoltán két előadása, egy A „Kék Pillangó" kistérségi egyesület, és a benne foglaltatott HACS-ok turisztikai lehetőségei és Aknasuhatag és Parajd fürdőhelységek összeállítása címekkel. Az első előadás során bemutatta a Kék Pillangó Egyesület szétágazó tevékenységét, az utóbbiban pedig összehasonlította a szóban forgó két fürdőhelységet mint turisztikai pontokat, elemezte azok látványosságait és turisztikai attrakcióit.

Ezt követően tartotta meg Dr. Talpas János, a BBTE Földrajz Karának tanára előadását A helyi éttermek és termelők közötti kereskedelmi kapcsolat elemzése címmel, amelyben rávilágított arra a problémára, hogy a helyi termelők mennyire háttérbe vannak szorulva a hipermarketekkel szemben, valamint, hogy ezt mielőbb orvosolni kellene.

Vass Gyöngyi Várfalva turisztikai bemutatója című előadása zárta a rendezvényt. Az előadás részletesen bemutatta a községet, annak látnivalóit, valamint azt a tényt, hogy igenis fel lehet lendíteni a turizmust akár egy faluban is.

Az előadásokat követően sor került a kérdések megvitatására és a kiértékelésre.

A rendezvény zárszója után következett az ebédszünet és a szakmai városlátogatás Talpas János vezetésével.

 

A rendezvény kommunikációs felületei

A rendezvény hirdetése az EME portálján:

https://www.eme.ro/esemeny/-/tartalom/viii-erdelyi-magyar-vendeglatas-es-turizmus-konferencia-311359

A rendezvény hirdetése az EME közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/events/233468812124287

 

A rendezvény programfüzete böngészhető az EME honlapján:

https://www.eme.ro/documents/10180/324201/2021-09+EMVT+programfuzet/ed31e99b-142b-4f47-8f0e-d49326f66705

A rendezvény honlapja: http://www.eme.ro/emvt/

 

Sajtóvisszhang:

Erdélyi turizmus: újraélesztés nem, de intenzív terápia szükséges - Cikk - Szabadság hírportál (szabadsag.ro)

VIDEÓINTERJÚ – Hogyan történhetett? A világjárvány ellenére 2020 nyarán több volt a turista? - Cikk - Szabadság hírportál (szabadsag.ro)

VIDEÓINTERJÚ – Lőrinczi Zoltán: látványos a turisztikai fejlődés Kolozs megyében - Cikk - Szabadság hírportál (szabadsag.ro)

Aknasugatag és Parajd a 8. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencián & Kütyük a családban – Bukaresti Rádió 

Összegzés

Örvendetes, hogy a fórum továbbra is nagy érdeklődésre tart számot mind az előadó szakemberek, mind a hallgatóság, érdeklődők tekintetében. A tudományos tevékenységek mozgatórugójaként intézményünk folyamatosan figyeli, segíti, ösztönzi a kutatás tevékenységeit, külön figyelmet szentelve az eredmények bemutatására, közlésére, illetve az oktatásban és szakmai közösségekben hasznosítható ismeretek terjesztésében is. Ezen rendezvény sikere is ennek tudható be.

 

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez, s lehetővé tették e fórum folyamatos működtetését, szakmai színvonalának növelését.

Külön köszönjük a Magyar Tudományos Akadémiának, a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak a konferencia megrendezéséhez nyújtott támogatását.