ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Köszöntő

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége nevében tisztelettel köszöntöm a Magyar Tudomány Napja Erdélyben c. rendezvényünk minden résztvevőjét. Tudománynapi fórumunkat immár ötödik alkalommal tartjuk Egyesületünk megalapításának 147. évfordulóján. Szokássá vált, hogy az EME nagyrendezvényének minden évben kijelöljük a központi témáját.

Ebben az évben természetesen nem véletlenül esett választásunk az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc erdélyi eseményeire. Egyesületünk nem maradhatott ki abból a nagyszabású rendezvény–sorozatból, amely nemcsak Magyarországon, hanem világszerte a 20. század egyik legnagyobb történelemformáló eseményét, az 1956-os magyar forradalom történetét idézi fel. Az sem véletlen, hogy fórumunk az ’56–os forradalom és szabadságharc erdélyi romániai eseményeire helyezi a hangsúlyt. Egyrészt azért, mert itt a magyar forradalom hatása igen erős volt nemcsak a magyarok, de a románok közt is, másrészt mert itt a hatalom megtorló intézkedései is rendkívül szigorúak, túlzóak és kegyetlenek voltak. Ezeknek a kérdéseknek a feltárását és megismerését tűzte napirendjére a mostani fórumunk, hogy méltó módon járuljon hozzá 1956 történeti emlékének ápolásához.

Külön szeretném köszönteni előadóinkat, akik elfogadták felkérésünket, és tanulmányainkkal elősegítik kitűzött célunk megvalósítását.

 

 

           

Egyed Ákos

 az EME elnöke

info@eme.ro