ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Eseménytár »  Vályi Gyula Emlékünnepély 
Vályi Gyula Emlékünnepély
[ 2005. január 25. ]

Eseménytár »
Emlékünnepély Vályi Gyula születésének 150. évfordulójára


Szervező(k): Matematikai és Informatikai Szakosztály
Kapcsolattartó(k): Németh Sándor
Helyszín(ek): Bolyai Farkas Elméleti Liceum
Jelleg: Konferencia

Beszámoló:
Vályi Gyula születésének 150. évfordulóján, 2005. január 25-én emlékünnepélyt tartottunk a Bolyai Farkas Elméleti Liceumban, az egykori Református Kollégiumban, ahol 12 évig volt diák.
Az emlékünnepély első részében , lelepleztük Vályi Gyula emléktábláját annak a régi épületnek a falán, amelyben Vályi Gyula tanult.
A történelminek nevezhető esemény jelentőségét növelte az a tény, hogy halála óta, vagyis 91 éve ez az első alkalom, amikor városunk e neves szülötte nevét megörökítettük.
A 60cm x80cm –es domborműves bronztáblát a Vályi Gyula Matematikai Társaság csináltatta. Kivitelezői: Hunyadi László, Kiss Levente és Balogh József.
Az ünnepi eseményen részt vettek meghívottak Magyarorságról, Kolozsvárról, Csíkszeredából , Székelyudvarhelyről és Marosvásárhely polgárai valamint diákok.
Az emlékünnepély második részében, az emlékkonferencián Vályi Gyula életéről és tevékenységéről tartottak méltató előadásokat: dr. Kolumbán József akadémikus, dr. Kása Zoltán, dr. Bege Antal, dr. Oláh-gál Róbert, a Kolozsvári Babes–Bolyai Tudomány egyetem képviseletében, Staar Gyula a Természet Világa főszerkesztője és Herczeg János az Élet és Tudomány főszerkesztője Budapestről, dr.Kiss Elemér akadémikus, dr. Weszely Tibor a Sapientia EMTE részéről, és Berger György tanár.
A Vályi Gyula Matematikai Társaságról Sebestyén Júlia értekezett.
Az emlékünnepély utolsó részében a régi és mostani Vályi Gyula körös diákok fejezték ki hódolatukat a nagy matematikus emléke előtt egy rövid műsorral, amelyben elhangzottak: Kányádi Sándor: Nóé bárkája felé, Áprily Lajos : Pisztrángok kara, Szilágyi Domokos : Magyarok, Vass Albert: A láthatatlan lobogó című versek és F. Schubert: A pisztráng, Enescu: Román rapszódia, Pleyel: Hegedű duó és Beethoven: Örömóda című művek


Kapcsolatfelvétel: KapcsolatfelvételEsemény Programja:

Előadást tartanak: dr. Kolumbán József akadémikus, dr. Kása Zoltán, dr. Bege Antal, dr. Oláh-Gál Róbert, a Kolozsvári Babes–Bolyai Tudomány egyetem képviseletében, Staar Gyula a Természet Világa főszerkesztője és Herczeg János az Élet és Tudomány főszerkesztője Budapestről, dr.Kiss Elemér akadémikus, dr. Weszely Tibor a Sapientia EMTE részéről, és Berger György tanár.
« Vissza az eseménytárhoz
info@eme.ro