ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 13. fórum
ORVOS- ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY
 
Erdélyi Orvosnapok
Helyszín: Jakab Antal Tanulmányi Ház, Csíksomlyó.
 
Péntek, november 7
 
10.00   Ünnepélyes megnyitó.
            Ráduly Robert Kálmán, Csíkszereda polgármestere
            Tamás József, segédpüspök
10.30   Magyar Balázs, pszichiáter főorvos, addiktológus, Budapest: Miért mondjuk, hogy betegem? (birtoklások és kényszerek az orvos-beteg kapcsolatban)
11,30   Kávészünet
11.50   Kovács Judit, AIT főorvos, adjunktus, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Szembesülésünk a halállal. A halálhír közlése.
12.40   Szentannai Dénes, fülorrgégész főorvos, Udvarhely: Töredékek a fül-orr-gégészet történetéből Erdélyben
13.00   Ebédszünet
15.00   Benedek Imre, kardiológus főorvos, egyetemi tanár, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Aktualitások a kardiológiában
15.40   Balogh Csaba, kardiológus főorvos, Sürgősségi Megyei Kórház Csíkszereda: Székelyföldi infarktus ellátás.
16.20   Kávészünet
16.40   Pap Mária, pneumológus-onkológus főorvos, Országos Korányi Tbc. és Pulmonológiai Intézet Budapest: A jó orvos-beteg kommunikáció, gondolatok az onkológiai betegvezetésről. A szó olyan, mint a méh: méze és fullánkja van.” Talmud
17.20   Szabó Mónika, diabetológus főorvos, adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Életmódváltással járó krónikus betegségek diagnózisának közlése - sajátos kihívások
 
Szombat, november 8
9.00     Török Imola, gasztroenterológus főorvos, adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Az ultrahangvizsgálat szerepe az emésztőrendszeri betegségekben – aktualitások.
 9.40    Kiss Szilárd Leó, szülész-nőgyógyász főorvos, adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Terhességi hypetonia és preeclampszia. Az ultrahangos és Doppler-vizsgálat helye a korai felismerésben és a terhesek követésében.
10.30   Kávészünet
10.50   Szántó Zsuzsanna, endokrinológus szakorvos, adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Kun Imre, endokrinológus főorvos, egyetemi tanár Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Pajzsmirigy-imagisztika és vékonytű-biopszia.
11.30   Szatmári Szabolcs, neurológus főorvos, egyetemi előadótanár, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Imagisztika, orvos-orvos és orvos-beteg kommunikáció
12.10   Hadadi László, kardiológus szakorvos, egyetemi adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: A heveny szívinfarktus intervenciós kezelése - amit minden orvosnak érdemes tudnia.
12.50   Ebédszünet
14.30   Magyar Balázs, pszichiáter főorvos, addiktológus, Budapest: „Az orvos legmélyebb sebei" (- achilles-i örök sebek.)
15.30   Rácz Attila, pszichiáter szakorvos, II. Pszichiátriai Klinika, Marosvásárhely: A kommunikáció rejtett dimenziói a gyógyításban.
16.10   Kávészünet
16.30   Munzlinger Attila, családorvos Gyergyószárhegy: Orvos-beteg kommunikáció. Bálint-csoport.
17.30   Baróti Beáta, radiológus főorvos, adjunktus Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Az emlő képalkotó vizsgálatai.
18.10   Zárszó
 
 
KOLOZSVÁRI SZEKCIÓ
 
Helyszín: Katolikus Nőszövetség, Kolozsvár, Szentegyház utca 2. szám, I. emelet
Időpont: 2014. november 22., 10.00 óra

info@eme.ro