ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Meghívott előadó a MTNE 16. fórumán

Balog Adalbert Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen kezdte el 1993-ban biológiát tanult, majd 1998-ban mesteri fokozatott szerzett ugyanitt ökológiából. 2003-ban kapott PhD (Summa cum laude) fokozatot a rovartan területén, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (jelenleg Szent István Egyetem) Kertészettudományi Kar, Rovartani Tanszékén. Kutatási témái: Látszólagos kompetició levéltetveknél,  predáció hatása a szárnyképződésre és stressz ferromon termelődésre levéltetveknél, predátorok által kiváltott gyors tápnövény adaptáció levéltetveknél, nem célszervezetek vizsgálata GMO kultúrákban.
Több nemzetközi ösztöndíjat is elnyert, a Yale Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológia Tanszékén két ízben is, valamint Jénában a Friedrich Schiller Egyetem Ökológia Intézetében. 

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 16. fórumán elhangzó előadása:

Balog Adalbert, Sapientia EMTE, Kertészmérnöki Tanszék:Versenyben a terített asztalért

Az élővilágban a fajok folyamatosan ádáz harcot vívnak egymással a fennmaradásért. Egy gabonatábla, mindegy, ki ültette, számtalan gombának, ízeltlábúnak nyújt táplálékforrást, és csak sokadik helyen élelem az embernek. Az emberen kívül számtalan faj a mezőgazdasági kultúrákból akarja biztosítani a fennmaradását, a folyamatos versengés ezért elkerülhetetlen. Jelenleg bolygónkon a növénytermesztés által megtermelt javaknak hozzávetőleg 40%-a a kártevők tápláléka lesz. Hogyan próbáljuk ezt mi, emberek megakadályozni, és hogyan próbálják az egyes rovarfajok a folyamatos technológiai fejlődés ellenére (újabb peszticidek, GMO) biztosítani a túlélésüket – ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás.
 
 
info@eme.ro