ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Meghívott előadó a MTNE 16. fórumán

 Mara Gyöngyvér
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karán ökológusként diplomázott 1998-ban, ahol rendszerelméleti ökológia mesteri szakon folyatatta tanulmányait. A mesteri befejezése után 2000-ben iratkozott be a BBTE doktori iskolájába. 2002-től a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán gyakornokként kezdett dolgozni, 2004-től tanársegéd majd 2007-től adjunktus lett. 2006-ban védte meg doktori értekezését a sárgahasú unkák hibridizációjának ökológiai és genetikai aspektusaiból. 2014-től a Biomérnöki tanszék egyetemi docense. Kutatási területe a mikrobiológia és molekuláris biológia határvonalán mozog. A növény−mikróba kölcsönhatást tanulmányozza, tehát a mikroorganizmusok szerepét a növény növekedésben és az abiotikus stresszhatás csökkentésében. 2002−2017 között összesen 10 tudományos kutatási projektben vett részt, hétben kutatókéntm háromban pedig kutatásvezetőként tevékenykedett. Összesen 51 szakcikk és 3 szabadalom publikálásában volt társszerző és 70 konferencián vett részt előadással vagy poszterrel. (Publikációinak összes idézettsége (Google Scholar adatai szerint): 235, h index = 7).
2017-től a Sapientia EMTE oktatási és minőségbiztosítási rektorhelyetteseként tevékenykedik.
 
 A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 16. fórumán elhangzó előadása:
 
Mara Gyöngyvér egyetemi docens,Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Biomérnöki Tanszék: Növény-baktérium kapcsolat: alkalmazott mikrobiológiai kutatások
A rizoszféra komplex közösségeknek ad életteret, magában foglalva a növények gyökerét, talajbaktériumokat és gombákat, fonálférgeket és gyűrűsférgeket, valamint ízeltlábúakat. A növények a gyökérzónában szimbiotikus vagy lazább kapcsolatokat alakítanak ki a rizoszféra-baktériumokkal. A növény-baktérium kapcsolat sok előnyt hordozhat mindkét fél számára. A rizoszféra-baktériumok serkenthetik a növényi növekedést, és szereppel bírnak a fitopatogének elleni védekezésben. Ezeket növényinövekedés-serkentő (PGP) baktériumoknak nevezzük. A PGP-baktériumok igen jelentős potenciált jelentenek a fenntartható mezőgazdaság számára. A PGP-baktériumok izolálásától a különböző hatású biopreparátum-javaslatok megfogalmazásáig végeztünk kutatásokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Több baktériumfaj esetében is először bizonyítottuk a növényinövekedés- serkentő hatást. 
info@eme.ro