ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Hírek »  Beszámoló a 9. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával szervezett EME rendezvényekről 
Beszámoló a 9. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával szervezett EME rendezvényekről
[2018. szeptember 02.]

Hír Archívum »
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület idén is gazdag és tartalmas rendezvénykínálattal járult hozzá a 2018-as Kolozsvári Magyar Napok sikeréhez. A szakosztályok, valamint az intézmény munkatársai az EME célkitűzéseihez híven a tudomány jegyében szervezték meg a különböző tematikájú és jellegű rendezvényeket, melyek egyaránt szóltak a nagyközönségnek és a tudományt művelőknek. A rendezvények között volt könyvbemutatót, előadás, beszélgetés, találkozó, tematikus séta, toronylátogatásra, kiállítás megnyitó, valamint könyvstandot is működtettünk.

Augusztus 21-én az újonnan megjelent Cluj – Kolozsvár –Klausenburg 700. Várostörténeti tanulmányok. Studii de istorie urbană c. kötetet mutatták be székházunkban, ahol Lupescu Makó Mária főszerkesztő, valamint Gaal György, Lupescu Radu és Sipos Gábor beszélgettek a kötetről Biró Annamária felelős kiadóval.
Sajtóhír: http://szabadsag.ro/-/-nagy-teglat-tettek-le-a-kolozsvari-tortenelmi-irodalom-epuletebe-
https://bit.ly/2wzEY2w

A Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály idén is tematikus sétákat, izgalmas előadásokat, beszélgetéseket, zenés rendezvényt és egy kiállítást is szervezett más intézményekkel együttműködve. Augusztus 21-én a 200 éves az intézményes zeneoktatás Kolozsváron. Kezdetek c. kiállítást nyitották meg az Akadémiai Könyvtárban, a házigazda intézménnyel, Erdélyi Zenetudományi Munkaközösséggel valamint a Sigismund Toduță Zenelíceummal közösen. Az október 11-ig megtekinthető kiállítás a két évszázados kolozsvári intézményes zeneoktatást ünnepli.
Sajtóhír: https://www.facebook.com/534716723271172/videos/714198988912400/

Augusztus 22-én Színésznők palotája címmel szerveztek beszélgetéseket színésznőkkel, kritikusokkal, színházkutatókkal a Marianum épületében, a rendezvényt, melynek társszervezője az Interculturali-THÉ Egyesület volt, kisebb, alkalmi kiállításokkal, vetítésekkel, hanganyagokkal színezték.

Augusztus 23-án tematikus sétát szervezett az I. szakosztály Egyed Emese vezetésével Nők városa (Ujfalvi Krisztina, Szendrey Júlia, Wass Ottília, Gyímesi Éva nyomában) címmel.
Sajtóhír
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/100791-akiknek-az-elete-kevesbe-lathato-kolozsvar-n-i-arcarol-meselt-egyed-emese-irodalomtortenesz

Szintén augusztus 23-án a THÉ Trupp Egyetemi Irodalmi színpad tagjaival közösen szervezték a Zene, szó: irodalom és zene párbeszéde c. rendezvényt melynek keretében gitárkoncert és klasszikus és modern irodalmi szemelvények hangzottak el.

A Természettudományi valamint az Agrártudományi szakosztály 2018-ban is közös előadásokat szervezett a Kolozsvári Magyar Napok égisze alatt. Augusztus 21-én két előadásra került sor: Kékedy-Nagy László Fenntartható fejlődés a XXI. században, illetve Bódis Jenő Zöld kémia című előadásait hallgathatták meg a természettudományok iránt érdeklődők. Augusztus 23-án szintén két meghívott tartott előadást: Lázár László Fenntartható mezőgazdaság!? címmel, míg Vallasek István Környezetbarát energia-termelés és energiagazdálkodás címmel.

A Műszaki Tudományok szakosztály rendezvényei idén is az ipartörténet köré fonódtak. A szakosztály ipartörténeti előadássorozatának immár tízedik és tizenegyedik rendezvényét tartották a Kolozsvári Magyar Napok alatt, melyek keretében két újabb kolozsvári gyár történetébe, mindennapjaiba pillanthattak be az érdeklődők. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy nemcsak egy-egy gyár történetét dolgozzák fel, mutatják be, hanem beszélgetésre, találkozóra hívják azokat, akik az egykori üzemekben dolgoztak, hogy emlékeiket felelevenítsék és tárgyi emlékeket, fényképeket is magukkal hozzanak a rendezvényre. Ezenkívül a szakosztály tagjai interjúkat is készítenek a gyárak egykori munkatársaival. Az idei Kolozsvári Magyar Napokon a kendőgyár és a Napochim vállalat munkásai találkozhattak augusztus 22-én. A kolozsvári kendőgyár történetét Orosz Judit képzőművész A kolozsvári kendőgyár emlékei című előadása elevenítette fel, míg a Napochim vállalatról Katona Zsigmond közgazdász beszélt, a jelenlevőket mindkét rendezvényen a házigazda, Bitay Enikő szakosztályi elnök köszöntötte. Mindkét rendezvény igen nagy népszerűségnek örvendett, a jelenlevők számtalan emléket elevenítettek fel a két gyár történetéből.
Sajtóhír:
https://foter.ro/cikk/20180823_a_napochim_sztori_egy_korszak_amikor_kolozsvar_latta_el_muanyaggal_a_terseget
http://szabadsag.ro/-/kendobe-es-muanyagba-csomagolt-kolozsvari-ipartortenet
https://www.youtube.com/watch?v=paERfdAKYwg

Augusztus 24-én A fizikai aktivitás-sport szerepe a betegségek megelőzésében és az öregedési folyamatok lassításában címmel beszélgetésre került sor, melynek házigazdája Uray Zoltán, biológus, VB érmes vívó, beszélgetőpartnere pedig Orosz Katalin, sportorvos, korcsoportos világrekorder úszó volt. A beszélgetés az EME és a KAB közös rendezvénye volt.

A BBTE Földrajz Intézetével és a Szent Mihály plébániával közösen, Talpas János programfelelős vezetésével idén is szerveztünk toronylátogatást augusztus 20 és 21-én. Az idén több mint 800-an járhatták be a két nap alatt a Szent Mihály templom tornyát.

A Kolozsvári Magyar Napok könyvutcájában augusztus 22 és 26 között jelen voltak munkatársaink a kiadónkat képviselve könyvstandunknál, ahol elbeszélgettek az érdeklődőkkel.


« Vissza a hír listához
info@eme.ro