ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Hírek »  Aranyosszék konferencia - Meghivó 
Aranyosszék konferencia - Meghivó
[2005. június 07.]

Hírek »
Sajtófigyelő

Konferencia Torda és Aranyosvidék múltjáról, társadalmáról, kultúrájárólA Szabadság is beszámolt már az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya, valamint a tordai Petőfi Társaság szervezésében sorra kerülő Aranyosszék-konferenciáról. A szervezők szándéka és elképzelése szerint a rendezvény Torda, Aranyosszék és Aranyosmente tudományos, kulturális és szociális életének jelentős eseménye lesz. A felhívásra mintegy 40 előadó jelentkezett, s így a konferencia méreteiben és jelentőségében az EMKE 1894. június 16-án Tordán tartott vándorüléséhez mérhető. Az előadók között vannak az erdélyi tudományos élet neves képviselői, a tanulmányait az 1990 után végzett ifjú tudós generáció képviselői, valamint az egyetemi tanulmányaikat végző fiatalok. A tartalmilag, kérdésfelvetés szempontjából sokszínű programban szerepel szociológus, történész, régész, néprajzkutató, irodalom-, színháztörténész, nyelvész, művészettörténész, levéltári kutató előadása.

A konferencia 2005. június 10-én, pénteken 16 órától kezdődik plenáris üléssel Kolozsvárt, az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában (Jókai/Napoca utca 2. sz., emelet). Előadók: Keményfi Róbert, Neményi József, Neményi Ágnes, Keszeg Vilmos, Egyed Emese, Zsigmond Győző, Bálintné Kovács Júlia és Hints Miklós. Másnap, június 11-én, szombaton a konferencia Tordán, a Mihai Viteazul Főgimnázium épületében folytatódik, két párhuzamos szakosztályban, 10–13, 16–18 óra között. A délelőtt folyamán Egyed Ákos, Bicsok Zoltán, Vass Ilona Sára, Lupescu Makó Mária, Róth András Lajos, Vass Erzsébet, Bágyoni Szabó István történelmi, társadalom- és helytörténeti, György Ferenc egyházi építészeti, Fodor Dóra, Janicsek Jenő nyelvészeti, Kötő József és Bartha Katalin Ágnes színháztörténeti, Végh Balázs irodalomtörténeti, Suba László néprajzi előadást tart, Bajusz István, Vincze Zoltán, Orbán János pedig Aranyosszék három neves személyiségének életművét ismerteti. A délutáni előadások egyik tömbje néprajzi, népművészeti témát érint. Előadók: Könczei Csongor, Szalma Anna Mária–Albert S. Szilárd, Komáromi Tünde, Ferenczi Eszter, Fodor Attila, Szabó Krisztina, Péter Enikő. Két előadás tér ki a tordai a Torda-Aranyos vármegyei oktatás történetére (Boldizsár Zeyk Imre, Szaniszló Miklós), egy az unitárius egyházközségek múltjára (B. Molnár Lehel), Sas Péter, Furu Árpád, Szabó Zsolt és Hantz Lám Irén pedig Torockó sajátos kultúrájával, a település és a lakosság perspektíváival kapcsolatosan értekezik. Grim Ildikó–Halmágyi Melinda–Nagy László az aranyosszéki fiatalok szabadidős szokásait ismerteti. A konferencia idején a régióról szóló kiadványokból, valamint Torockón készült felvételekből kiállítás nyílik. Erre az alkalomra készül el Suba Lászlónak a tordai, várfalvi és járai fazekasságról szóló néprajzi monográfiája. A helyszínen az EME több friss kiadványa is megvásárolható. A rendezvény keretében kerül megvitatásra az EME tordai-aranyosszéki fiókszervezete, valamint egy Aranyosszék-pártoló szövetség megalapítása. A program állófogadással ér véget.

A konferencia által a szervezők a régióról szóló aktuális tudás összefoglalására és népszerűsítésére, a kutatók és közönség találkozására teremtenek alkalmat. A már beindult munkavállalási migráció, a turizmus, majd az Európai Unióba való belépés a régiókról való tudást szükségessé teszi. Remélhetőleg a tanulók, a régió fiataljai, értelmiségije, lakosai jelenlétükkel és figyelmükkel megtisztelik a rendezvényt. Habár az elmúlt évtizedek mostoha szellemi körülményei leépítették az aranyosszéki társadalom regionális tudatát, önértékelését, a vidék gazdálkodóinak tudása, terményeinek népszerűsége, a természeti-turisztikai adottságok, a régió vallási, oktatási, közművelődési, irodalmi, zsurnalisztikai, tudományos életének, építészetének újításai, eredményei és értékei e régiót feljogosítják arra, hogy büszkék legyenek múltunkra.

A konferenciára a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

(K.V.)

[Hírforrás: hhrf.org]
« Vissza a hír listához
info@eme.ro