EME Könyvkiadó
2024 szeptember 21, szombat
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Hírek Eseménytár Feliratkozás/leiratkozás az EME hírlevelére EME röviden Az EME felépitése Erdélyi Digitális Adattár Könyvtár Az EME Kiadványai Kiadó A Magyar Tudomány Napja Erdélyben Kutatóintézet Szabályzat Kutatási programok Munkatársak Raport de Autoevaluare Szakosztályok Fiókegyesületek Az EME vagyoni állapota Jelenlegi gyűjtemények Az EME 150 éves jubileuma Gr. Mikó Imre Alapitvány Díjak Együttműködések / Társintézmények Támogatóink Linktár Raport de autoevaluare Structuri instituţionale şi elite din Ţara Silvaniei în secolele XIV–XVII. Támogassa az EMÉ-t Balaur bondoc Az Erdélyi Múzeum-Egyesület adatkezelési irányelvei



GYORSKERESŐ




Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Csíkszék és a csíkszéki nemesség a 16-17. században

Cím: Csíkszék és a csíkszéki nemesség a 16-17. században

Szerző(k):
Karda-Markaly Aranka

Műfaj:
történelem

Ismertető:
Csíkszék egyediségét, a különböző kérdésekben vállalt álláspontját a lakosság felekezeti hovatartozásával is magyarázhatjuk, hisz a szomszédos Udvarhely- és Háromszékhez képest az itt élők homogén katolikus tömböt alkottak.
A kutatás időintervallumaként az 1562-1690 közötti periódust határozta meg a szerző, míg földrajzi-történeti szempontból a Csíki-medencében elterülő Csíkszéket vizsgálja, amely magába foglalta az itt lévő harminchat települést. Ezen székely mikrorégió társadalmáról, azon belül is a helyi elitről és a mindennapok történetének különböző aspektusairól olvashatnak a kötetben.
A helyi elit tisztségviselési szokásai, öltözködésük és reprezentációs tevékenységük, a kötet olyan színfoltját képezi, amelyet illetően a kutatás új eredményeket láttat, és egyben színesebbé teszi az olvasmányt.

Tartalom

Rezumat

Abstract



További információk:
Kiadó: Erdélyi-Múzeum Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2022
Terjedelme: 212 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-217-3
Formátum: 165 x 235 mm
Boritó/Kivitelezés:   Szentes Zágon
Ár: 30.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email