EME Könyvkiadó
2024 május 18, szombat
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Hírek Eseménytár Feliratkozás/leiratkozás az EME hírlevelére EME röviden Az EME felépitése Erdélyi Digitális Adattár Könyvtár Az EME Kiadványai Kiadó A Magyar Tudomány Napja Erdélyben Kutatóintézet Szakosztályok Fiókegyesületek Az EME vagyoni állapota Jelenlegi gyűjtemények Hagyatékok, letétek Történeti források és forráskiadványok Fényképtár Az EME 150 éves jubileuma Gr. Mikó Imre Alapitvány Díjak Együttműködések / Társintézmények Támogatóink Linktár Raport de autoevaluare Structuri instituţionale şi elite din Ţara Silvaniei în secolele XIV–XVII. Támogassa az EMÉ-t Balaur bondoc Az Erdélyi Múzeum-Egyesület adatkezelési irányelvei



GYORSKERESŐ




Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Film a határon

Cím: Film a határon
Alcím: Tanulmányok a 2001 és 2018 közötti magyar és román filmről

Szerző(k):
Király Hajnal

Király Hajnal a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet és média szakának oktatója és kutatója. Egyik fő kutatási területe a kortárs magyar és román filmművészet összehasonlító értelmezése, a kötet e munka keretében írt tanulmányainak gyűjteménye.


Műfaj:
filmművészet

Ismertető:
 A kötet írásai két párhuzamos, romániai és magyarországi kutatás és eltérő elméleti diskurzus találkozásából születtek. Különösen termékeny találkozás volt ez, amely a kortárs magyar és román filmművészet visszatérő témáinak, alakzatainak kulturális elméleti és médiumtörténeti archeológiájához járult hozzá. A találkozás, a határon lét és a köztesség e filmek témáinak, produkciós létmódjának, a kutatási módszernek és a róluk írt tanulmányok diskurzusainak is közös nevezője. A cím, Film a határon, többszörös határhelyzetet jelöl: a földrajzi és kulturális határt magyar és román, Kelet és Nyugat között, a helyi és globális filmes hagyományokhoz való viszony ambivalenciáját, a generációs identitáskeresés határait, a csak látszólag megkönnyített mobilitás buktatóit, az ideológiai és konceptuális (ön)értelmezések határmezsgyéjét, az átmenet elhúzódó krízisét és egy társadalmi szintű felnőtté válás látleletét. A tanulmányok ezeket a témákat járják körül, különös tekintettel a generációs válaszok különbségeire, illetve azok történelmi, politikai, kulturális hátterére.

Tartalom
Rezumat
Abstract

További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2022
Terjedelme: 183 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-221-0
Formátum: 165x235 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 30.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email