EME Könyvkiadó
2020 október 22, csütörtök
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO ENGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek  »  Technikatörténeti örökség Kalotaszegen a gótika árnyékában

Cím: Technikatörténeti örökség Kalotaszegen a gótika árnyékában 4

Teljes Tartalom »


Szerző(k):
Bitay Enikő, Márton László, Talpas János

Műfaj:
technikatörténet

Ismertető:
Kötetünk a kalotaszegi gótikus templomok, Magyargyerőmonostor, Magyarvalkó, Bánffyhunyad, Magyarkiskapus, Nádasdaróc református templomainak technikatörténeti vonatkozásait mutatja be. Zárófejezete annak a feltáró munkának, amely levéltári források kutatásának, de főleg a helyszíneken végzett felmérések eredményeit foglalja össze. A kötet öt templom sajátos jegyeit mutatja be, besorolva azokba az általános összefüggésekbe, amelyek az erdélyi csúcsíves építészetet az európai késő gótika vonulatába helyezik.
Egyszerű, dísztelen, nem hivalkodó gótikus épületek vagy épületrészek, amelyek a XV–XVI. századi templombővítések eredményei, és amelyeknek jellegzetes közös elemei a csúcsíves ajtók és ablakok, profilozott keresztbordás mennyezetek, ívtartó gyámkövek, támpillérek. Technikatörténeti szempontból a kalotaszegi gótikus templomok egyik megkülönböztető jegye a századokon át megőrzött, zsindelyes tető. Mindehhez számos technikatörténeti kérdés is fűződik, amelyeknek feltárása és bemutatása okán könyvünk úttörő, hiánypótló vállalkozás, egyben ösztönző is lehet fiatal kutatók számára.
További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2011
Terjedelme: 98
ISBN/ISSN: 978 606 8178 22 6, 2068-3103
Formátum: 163 x 230 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 28.0
« Vissza a kiadványok listához
email