EME Könyvkiadó
2020 október 29, csütörtök
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO ENGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek  »  Az Oravica-Anina hegyi vasút története

Cím: Az Oravica-Anina hegyi vasút története 7

Szerző(k):
Jancsó Árpád

Műfaj:
technikatörténet

Ismertető:
Van a bánáti hegyekben, pontosabban az Aninai-hegységben egy magasra kapaszkodó, regényes vidéken kanyargó, mély völgyek felett karcsú viaduktokon átkelő, a hegyhát alá bújva, azt kicselező vasútvonal. Aninát köti össze a 16 kilométernyi távolságra lévő Oravicával, de a hegyek között 33 és fél kilométer hosszon kígyózik, hogy leküzdhesse a több mint háromszáz méter szintkülönbséget. Tizennégy alagúton furakodik át, tíz nagy völgyhíd hátán vánszorog az éles kanyarokban sikongó vonat.
Anina környékén 1790-ben találtak szenet. A kezdetleges magánbányák nagy részét a kincstár 1846-ban vette birtokba. A szén gazdaságos szállításához vasútra volt szükség. Építését még az állam kezdte el, de a bánáti uradalmak, bányák, huták és vasútvonalak eladása után már egy magánvasút-társaság, az ÁVT fejezte be.
Az Oravica–Anina hegyi vasút Európa első hegyi vasútjai közé tartozik, az akkori Magyarország, valamint a mai Románia első hegyi vasútja volt.
A nehéz terep különleges műszaki megoldásokat követelt, akárcsak az akkortájt megépített híres Semmering vasút.További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2013
Terjedelme: 144 oldal
ISBN/ISSN: 978 606 8178 86 8, 2068 3103
Formátum: 165x230 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér, Szebenyi Diana
Ár: 30.0
« Vissza a kiadványok listához
email