EME Könyvkiadó
2021 január 20, szerda
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO ENGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  "Daciától Ultrasilvaniáig" A Kis-Szamos medencéjének településtörténeti változásai

Cím: "Daciától Ultrasilvaniáig" A Kis-Szamos medencéjének településtörténeti változásai
Alcím: 3/4-12/13. század

Szerző(k):
Gáll Erwin, Dobos Alpár, Petruț Dávid, Kapcsos Norbert, Wanek Ferenc, Piroska Eszter, Nagy Szabolcs, Iván András

Műfaj:
régészet

Ismertető:

A Kis-Szamos völgyének (ro.: Someșul Mic) régészeti repertóriuma, e régió régészeti kutatástörténetének felmérése, illetve különféle szempontok alapján történő vizsgálata többféle szempontból rendhagyó próbálkozás. Egyrészt, mikroregionális szempontok alapján (a terület mérete nem sokkal nagyobb, mint a kistájnak számítot Nyírség) hasonló próbálkozás az Erdélyi-medence régészetében alig történt, illetve módszertani szempontból teljesen úttörő vállalkozás. Másodsorban, a munka célja – az eléggé jellegzetesen alakuló erdélyi kutatástörténet miatt – a rendelkezésre álló információbázisnak nemcsak felgyűjtése, hanem annak kritikai megrostálása is. Mindezt azért tartotuták a szerzők nagyon fontosnak, mert a különböző – makroregionális jellegű, rövidebb idősáv régészeti leletanyagát tartalmazó katalógusok – az Erdélyi-medence különféle kistájainak leletanyagáról, így a Kis-Szamos vidékéről is, csekély adatsort tartalmaznak.

A Szászfenestől kezdődően 4-5 kilométerre kiszélesedő Kis-Szamos központi szerepet játszott a településrend kialakulásában, ennek mintegy gerincét alkotva. A mai város (Kolozsvár) területe ennek a településrendnek mintegy „idegközpontját” képezi, elsősorban a földrajzi, összekötő helyzete miatt: a kommunikációs csomópontban alapított Napoca csakúgy, mint a későbbi gepida és honfoglaló magyar hatalmi központ, illetve a középkori ispáni vár; jellegüket tekintve pedig nem „független” regionális központok, hanem különféle makrostruktúrák hálózatainak regionális funkcionális részei.

 

Tartalom
SummaryTovábbi információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2017
Terjedelme: 252 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-081-0
Formátum: 215x305 mm
Boritó/Kivitelezés:   Laczkó Nándor
Ár: 40.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email