EME Könyvkiadó
2021 január 25, hétfő
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Időszakos folyóiratok »  Acta Materialia Transylvanica  »  Acta Materialia Transylvanica 3 évf. 2020. 2

Cím: Acta Materialia Transylvanica 3 évf. 2020. 2 2
Alcím: Anyagtudományi Közlemények

Szerkesztő(k):
Bitay Enikő (főszerk.)

Műfaj:
anyagtudomány

Ismertető:

Az anyagtudomány számos területét felölelő fontos és érdekfeszítő eredményeket tartalmazó tanulmányokat találhatnak mind a szakmabeliek, mind az érdeklődők az erdélyi anyagtudományi folyóirat legfrissebb számában. Olvashatunk eredményeket az iparban és a technológiában használt különféle anyagok, termékek károsodástípusairól, az orvostudomány által alkalmazott termékekkel kapcsolatos kutatásokról, különböző anyagoknak a gyártási folyamatok során bekövetkező szerkezetváltozásait vizsgáló kísérletekről.  Emellett olyan kutatások eredményeiről is beszámolnak, amelyek a gyártási folyamatokat elemzik.

Tartalom

 A folyóirat honlapja: https://www.eme.ro/publication-hu/acta-mat/mat-main.htm

A folyóirat teljes angol nyelvű változatát is közzétesszük, mely itt lesz elérhető:
https://content.sciendo.com/view/journals/amt/amt-overview.xml

Bővebb leírás: Az anyagtudomány számos területét felölelő, fontos és érdekfeszítő eredményeket tartalmazó tanulmányokat találhatnak mind a szakmabeliek, mind az érdeklődők az erdélyi anyagtudományi folyóirat legfrissebb számában. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának gondozásában megjelent kiadvány szerkesztői ezúttal is arra törekedtek, hogy a Kárpát-medence egészében zajló, különféle anyagtudományi kutatások kiemelkedő eredményeit foglalják össze. AA tudományág érdeklődésében kiemelkedő helyet foglalnak el azok a kísérletek és elemzések, amelyek az iparban és a technológiában használt különféle anyagok, illetve a termékek anyagai károsodástípusait vizsgálták. Ebben a lapszámban is találhatunk ezzel a témakörrel foglalkozó publikációkat. A PVD-bevonatos forgácsolószerszámok adhéziós viselkedése című tanulmányban arra keresik a választ, hogy milyen hatással van a TiAlN-, illetve a CrAlN-bevonatú, porkohászattal gyártott keményfém lapkák kopására, illetve tapadási tulajdonságaira az, hogy száraz, avagy nedves körülmények között dolgozik. A folyamatparaméterek hatásának vizsgálata a lézersugárral hegesztett fúrókoronák törésére címmel olyan tanulmányt olvashatunk, amelyben azt vizsgálják, hogy milyen hatással van a lézerteljesítmény, illetve a fókusztávolság a minősítő törési nyomaték értékeire, amennyiben a többi paramétert nem változtatják.

Az orvostudomány által alkalmazott termékek esetén ezek a kutatások különleges jelentőséggel bírnak. A Törött ortopédiai implantátumok károsodásvizsgálata címmel összefoglalt kutatómunka során egy csípőimplantátum és egy csontrögzítő lemez károsodásanalízisét végezték el.
Az orvostudományban alkalmazott anyagoknál és termékeknél az anyagtudomány a folyamatos fejlődésre törekszik. A Koszorúérsztent-bevonatok fejlesztési lehetőségei címmel közölt tanulmányban arra a kérdésre kerestek választ, hogy milyen felületkezelés segíti elő jobban a polimérbevonat tapadását a 316L-acéllapkákhoz. A különböző felületkezelési eljárások különböző felületi morfológiát hoznak létre, ezek, valamint a polimerrel bevont felületek vizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a szakirodalomban alkalmazott valamennyi eljárás megfelelő, de a Vilellával kezelt felületekhez a polimer jobban tapad.
A lapszámban számos olyan cikket is olvashatunk, amely a különböző anyagoknak a gyártási folyamatok során bekövetkező szerkezetváltozásait vizsgálja. A mérethatás végeselemes vizsgálata az alakítási határgörbék felvételénél című publikációban közölt eredmények szerint különböző szimulációkkal vizsgálták azt, hogy milyen különbségek adódhatnak az autóipari lemezalkatrészek gyártástechnológiai tervezésénél akkor, ha ha az alakítás során létrejövő határállapotok definiálásához szükséges határgörbe meghatározásához a vizsgálóberendezést arányosan redukált méretekkel alkalmazzák.
Szövetszerkezeti változások ausztenites korrózióálló acéllemezek lézersugaras hegesztésekor a címe annak a cikknek, amelyben azokat a kísérleteket ismerhetjük meg, amelyek során azt vizsgálták, milyen hatással vannak a diódalézeres hegesztésnél a folyamat paraméterei a hegesztési varrat alakjára és jellemzőire.
A Léces martenzit összetett jellegének vizsgálata című tanulmányban arról olvashatunk, hogy újabb, össztett vizsgálati módszert dolgoztak ki a kötegek orientációjának elemzésére, valamint annak megállapítására, hogy ez hogyan viszonyul az alakváltozást okozó feszültség irányához.
A hőkezelés hatása duplex acél hegesztési varratainak szövetszerkezetére című tanulmányt olvasva megtudhatjuk, hogy elektrokémiai maratással kimutathatók azok a króm-nitrid-kiválások, amelyeket duplex acél ferritfázisában egy adott hőmérséklet alatt az ötvözőként használt nitrogén oldhatóságának a csökkenése okoz.
Végül, de nem utolsósorban, olvashatunk a lapszámban olyan publikációkat is, amelyek a gyártási folyamatokat elemzik. Ilyen a Kísérletek szilícium egykristályon femtoszekundumos lézerrel cikkben összefoglalt kísérletsorozat is, amelynek során különböző felületeket alakítottak ki szilícium egykristályon femtoszekundumos lézer segítségével.
A Mikrofluidikai cella fejlesztése folyadékfázisú vékonyréteg-leválasztás nyomon követésére című cikkben azt mutatják be, hogy miként használhatók korszerű, rétegépítésen alapuló mikroszerkezet vizsgálatára a mikrofluidikai alapokon működő eszközök.


További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2020
Terjedelme: 49 oldal
ISBN/ISSN: 2601-1883
Formátum: 235x165 mm mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 25.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email