EME Könyvkiadó
2021 december 09, csütörtök
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Műszaki Tudományos Közlemények  »  A XXV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszak előadásai - Proceedings of the XXVth International Scientific Conference of Young Engineers

Cím: A XXV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszak előadásai - Proceedings of the XXVth International Scientific Conference of Young Engineers 13.

Szerző(k):
Bitay Enikő (szerk.)

Műfaj:
műszaki tudományok

Ismertető:

Egy folyamatosan változó világban élünk, melyhez csakis úgy érdemes hozzáállnunk, hogy a tudásunk, törekvésünk a társadalom életének jobbítását szolgálja. A választott tudományágunk egyik jellegzetessége a közvetlen, gyakorlati hasznosság. A mérnök munkájának nyomán fejlődik a technológia, hatékonyabbak, olcsóbbak és eredményesebbek a gyártási folyamatok, ami az egész társadalom fejlődésére kihat. Ezért a műszaki tudományok mögött mindig óriási motiváció, hajtóerő áll. Informatizált, technologizált, folyamatosan gazdagodó (műszaki) világunk arra késztet bennünket, hogy lépést tartsunk az állandó fejlődéssel, s hogy a megszerzett új információkat adjuk is tovább, emellett pedig ösztönözzük és serkentsük az erre kíváncsi fiatalok érdeklődését, lehetőségeinkhez mérten járuljunk hozzá szakmai fejlődésükhöz.
Ezért szervezzük immáron huszonöt éve a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakát, fórumot teremtve a szakmai tapasztalatcserére, az új kutatási eredmények bemutatására. Külön cél, hogy az eredményeket magyar nyelven tárhassuk a nagyközönség elé, ezáltal ápolva a műszaki tudományos szaknyelvet. Kutatásaink eredményeit azonban nem csupán magyarul, a magyar közönség számára kívánjuk népszerűsíteni, azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindezek a globális tudósközösség számára is elérhetők legyenek.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya idei, 25. jubileumi nemzetközi tudományos rendezvénye a virtuális térbe szorult, és az egyesület első videókonferenciájaként zajlott. A rendkívüli eseményt az EME és a Sapientia EMTE közösen szervezték. A nagy érdeklődésnek örvendő, a Kárpát-medence műszaki kutatásait megjelenítő fórumon ezúttal 108 szerző 48 tanulmány keretében mutatta be, illetve ajánlotta közlésre kutatási eredményeit.

 A jelen kiadvány a Műszaki Tudományos Közlemények sorozat tizenharmadik száma (MTK, 2020. 13. szám). A kötet a 2020. március 26-i XXV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakán elhangzott negyvennyolc előadás közül válogatott, harminchárom írást tartalmaz, melyek 75 szerző munkái.
A kiadvány lefedi a műszaki tudományok valamennyi területét (anyagtudomány, anyagtechnológia, gépészet- és gyártástudomány, mechatronika, biztonságtudomány, alkalmazott informatikai, környezetvédelem, vegyészet, építészet), a műszaki oktatást, amely az interdiszciplináris kutatások eredményeivel is kiegészül. A publikáló szerzők között egyetemeken, kutatóintézetekben működő szakembereket találunk, ugyanakkor a versenyszférából is megtalálni az ipar(ágak) képviselőit.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a tudományos ülésszakon vállalták az aktív részvételt négy országból, s érdekfeszítő, nívós videó-előadásukkal, értékes tanulmányukkal hozzájárultak a rendezvény színvonalának növeléséhez s a kiadvány megvalósításához, szakmai nívójához.
Idén a konferencia megszervezésekor váratlan helyzet előtt álltunk, amely meggátolta a személyes részvételt/találkozást, viszont közös gondolkodással, erővel és hozzáállással a jubileumi rendezvényt valóban ünnepivé, a legmodernebb eszközöket felhasználva hatékonnyá, a kitűzött célt szolgálóvá tudtuk tenni, mely nem más, mint „a kutatás ösztönzése, a tudományos kapcsolatok kialakítása/megtartása, valamint a magyar műszaki nyelv művelése”!
Reméljük, hogy kötetünkkel felkeltjük azok érdeklődését is, akik nem vehettek részt konferenciánkon, és esetleg ösztönözhetjük őket arra, hogy a jövőben bekapcsolódjanak rendezvényünkbe, de addig is jelen kötet számukra is értékes szakmai információkat, hasznos adatokat nyújthat.
DOI: 10.33895/mtk-2020.13

Tartalom
Content
További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2020
Terjedelme: 178 oldal
ISBN/ISSN: 2393 – 1280
Formátum: 160x230 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 0.0
« Vissza a kiadványok listához
email