Meghívott előadó a MTNE 18. fórumán

FÁBIÁN ZOLTÁN

orvos, fogorvos, mérnök, doktorandusz. 1981-ben született Kézdivásárhelyen. A Kolozsvári Műszaki Egyetemen mérnöki oklevelet, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen fogorvosi és orvosi diplomát szerzett. Orvosi tanulmányai alatt egy évet a Semmelweis Egyetemen tanul, ahol egy innovatív, állkapocsmozgást követő készüléket bemutató rektori pályamunkájával első díjat nyert. Elnyerte a Bolyai Alapítvány ösztöndíját. Arc-, állcsont-, szájsebészeti szakképzése alatt többször külföldi mobilitásprogramban vett részt. Szoros szakmai és baráti kapcsolat fűzi a Semmelweis Egyetem Mária utcai Szájsebészeti Klinika csapatához, valamint a Bókay Gyermekklinika hasadéksebészeti csoport vezetőjéhez. Klinikai szakterülete: páciensspecifikus implantátumok tervezése, ortognáth sebészet, hasadéksebészet. Tudományos publikációi is ezekben a témákban jelentek meg.

PhD-munkája az ortognáth sebészetben az állkapocs oszteotómiája során, a proximális szegmentumok helyzetében létrejövő változások modellezése.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 18. fórumán elhangzó plenáris előadása:

Fábián Zoltán (arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos, Marosvásárhely): Számítógépes műtéti tervezés és 3D-nyomtatás alkalmazása az arckoponya sebészetében

A háromdimenziós (3D-) röntgenimagisztika és az ezekből kinyerhető virtuális anatómiai modellek lehetővé tették a digitális tervezés, műtéti navigáció és számítógépvezérelt gyártás alkalmazását a műtőkben. Az ortopédiai, idegsebészeti és arc-, állcsontsebészeti alkalmazásai folyamatos fejlődésben vannak. Ezeknek az ún. páciensspecifikus implantátumoknak meghatározott javallatok mellett számos funkcionális és fiziognómiai rehabilitációs alkalmazása van a traumatológiában, onkológiai sebészetben, ortognáth sebészetben, plasztikai sebészetben. Munkacsoportunk néhány esetén keresztül szeretnénk bemutatni ezen innovatív módszerek előnyeit és korlátait.

Vissza