Meghívott előadó a MTNE 19. fórumán

SZABÓ ZOLTÁN–ISTVÁN gyógyszerész, a gyógyszertudományok doktora, jelenleg egyetemi adjunktus a Marosvásárhelyi „George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetem Ipari Gyógyszerészet és Gyógyszerészeti Menedzsment Tanszékén. 1988-ban született, Kézdivásárhelyen, tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végezte, 2016-ban sikeresen megvédte doktori értekezését, melynek témája: Enantioszelektív módszerek fejlesztése gyógyászati szempontból fontos vegyületek optikai tisztaságának meghatározására. Egy szakkönyv, illetve több, mint 30 tudományos cikk szerzője. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetősége 2016-ban Junior Researcher díjjal tüntette ki, ezzel elismerve a kutatásban elért kimagasló eredményeit.

Fő kutatási területei: gyógyszer-analitika, enantioszelektív analitikai módszerek fejlesztése, ciklodextrin-zárványkomplexek előállítása és vizsgálata, valamint nanoszálas szerkezetek gyógyászati alkalmazása.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 19. fórumán elhangzó plenáris előadása:

Szabó Zoltán István (egyetemi adjunktus, „George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem, Marosvásárhely): Nanoszálas rendszerek gyógyászati alkalmazásának lehetőségei

A nano-, illetve mikrométer-átmérőjű, szálas rendszerek a műanyag- és a textiliparban már régóta nagy népszerűségnek örvendenek. Az utóbbi években viszont a gyógyszeripari, illetve az orvosi felhasználás is előtérbe kerül, és egyre nagyobb számban jelennek meg olyan közlemények, amelyek a szálképző eljárásokat oldódási vagy oldhatósági problémák megoldására, hatóanyag-leadás kinetikájának módosítására, szöveti regeneráció serkentésére vagy sebgyógyulás elősegítésére alkalmas nanoszerkezetű, szálas rendszerek előállítására használják fel. Az előadás célja bemutatni az utóbbi évek legígéretesebb eredményeit a nanoszálas rendszerek gyógyászati alkalmazását tekintve, és ugyanakkor betekintést nyújtani az ezen a téren folytatott marosvásárhelyi kutatásokba.

Vissza