Flóra Ágnes levéltárost, tudományos kutatót Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Flóra Ágnes részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott jelentős kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményeinek gondozásában kifejtett munkája elismeréséül.


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2022. november 18-án, nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 21. fórumának megnyitóján.

Gratulálunk!
 

Flóra Ágnes 2002-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem–művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd ezt követően a Közép-európai Egyetem (CEU) Középkortörténeti Tanszékén mesteri, majd 2014-ben doktori fokozatot. 2008-tól a Román Nemzeti Levéltár Kolozs Megyei Levéltárának munkatársa, 2010-től a BBTE óraadó tanára. Ösztöndíjas kutatója volt a münsteri Institut für vergleichende Staedtegeschichte és a marburgi Herder-Institutnak. 2015-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatói Ösztöndíját. Számos hazai és nemzetközi konferencián, nyári egyetemen tartott előadást. Fő kutatási területe a kora újkori város- és társadalomtörténet. A városvezető eliteket tárgyaló doktori disszertációja 2019-ben a Brepols Publishers várostörténeti sorozatában látott napvilágot. Több angol, magyar és román nyelvű szakfolyóiratban és kötetben közölt a városi öntudatfejlődéshez, mentalitástörténethez és írásbeliséghez kapcsolódó tanulmányt. Két forráskiadvány társszerkesztője.

Köszönjük, hogy részt vállal az Erdélyi Múzeum-Egyesület egykori gyűjteményeinek gondozásában és támogatja a magyar nyelvű módszeres tudományos kutatás művelését, tudományos feladatvállalásának támogatását.

Fotó: Pakó László