Francia enciklopédia a középkori Közép-Európáról, az EME kutatójának közreműködésével

Francia enciklopédia a középkori Közép-Európáról, az EME kutatójának közreműködésével

 

Vaskos (csaknem 1000 oldalas) kötet látott napvilágot a 7–16. századi Cseh-, Magyar- és Lengyelország történetéről Démystifier l'Europe centrale ('Demisztifikálni Közép-Európát') címmel. Kiadója a Passés Composés, mely a szakmát és a szélesebb olvasóközönséget egyaránt megcélzó összefoglalók megjelentetésére szakosodott a francia nyelvterületen. A kötet főszerkesztője Marie Madeleine de Cevins, a rennes-i egyetem tanára; szerkesztőtársai Csukovits Enikő (Történettudományi Intézet, Bp.), Olivier Marin (Sorbonne, Párizs), Martin Nejedlý (Károly Egyetem, Prága) és Przemysław Wiszewski (Boroszlói Egyetem), akik csaknem száz – főként magyar, lengyel, francia és cseh, mellettük néhány német, szlovák, litván, román és horvát – történetkutatót vontak be a kötet 2018-ban elkezdett munkálataiba.

 

A könyv két részből áll. Az első, rövidebb rész kilenc fejezetben mutatja be a középkori Közép-Európa történetét, nem időrendi, hanem tematikus és összehasonlító megközelítést alkalmazva. Az egyes fejezetek témái: 1. Önálló történeti régió-e Közép-Európa? 2. Tizenöt meghatározó esemény; 3. Történetírás és eredetmítoszok; 4. Diplomáciai kapcsolatok; 5. Politikai szereplők, elvek és szimbólumok; 6. Társadalmi változások; 7. Vallási sokszínűség; 8. Kultúra; 9. Közép-Európa és a világ. A kötet kétharmadát kitevő második részt mintegy 450 szócikk alkotja, melyek meghatározó történelmi személyiségeket, népeket, fontos helységeket, régiókat, tisztségeket, társadalmi, gazdaság, vallási és kulturális fogalmakat, államközi kapcsolatokat stb. ismertetik a frankofón olvasóval.

 

A munkálatokban szerepel vállalt Hegyi Géza, az EME Kutatóintézetének tudományos munkatársa is. Ő a szerzője a Burzenland ('Barcaság'), Continuité daco-roumaine ('dákórómai folytonosság'), Moldavie ('Moldva'), Roumains ('románok'), Saxons ('szászok'), Sicules ('székelyek'), Sièges ('székek'), Transylvanie ('Erdély'), Valachie ('Havasalföld') és Voïvode et voïvodie ('vajda és vajdaság') szócikkek alapjául szolgáló magyar szövegeknek.

 

Démystifier l'Europe centrale. Bohême, Hongrie et Pologne du VIIe au XVIe siècle. Sous la direction de Marie-Madeleine de Cevins, avec la collaboration de Enikő Csukovits, d'Olivier Marin, de Martin Nejedlý et Przemysław Wiszewski. Passés Composés: Paris, 2021. 994 pp. ISBN 978-2-37933-015-5.

 

https://sites-recherche.univ-rennes2.fr/tempora/articles/demystifier-leurope-centrale/

https://www.decitre.fr/livres/demystifier-l-europe-centrale-9782379330155.html