Szacsvai Kingát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Szacsvai Kinganak
Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az EME Természettudományi szakosztályában kifejtett munkássága és a fizikatudományok területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.


Szacsvai Kinga középiskolai tanulmányait a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban végezte, egyetemi és mesteri diplomát a Babes-Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán szerzett. Doktori fokozatát Környezettudomány szakterületén elért kutatásai eredményeivel nyerte el.
A Babes-Bolyai Tudományegyetem, Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar, "Constantin Cosma" Radon laboratóriumának tudományos kutatója, a Sapientia EMTE, Kolozsvári Karán a Környezettudományi szak társult oktatója.
Több tudományos egyesület tagja: European Radon Association,(Európai Radon Társulat) a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, a Magyar Természettudományi Társulat, Enviro Scientia Egyesület, Erdélyi Múzeum Egyesület, stb.
15 éves kutatói munkája során 12 kutatási pályázatban vett részt tudományos munkatársként, eredményeit 24 rangos nemzetközi konferencián mutatta be és 39 tudományos szaklapban közölte. 10 nemzetközi részvételű konferenciának szervező és 5 konferencia kötetnek szerkesztőbizottsági tagja colt. A kutatói és oktatói munka mellett a diákokat tudományos kutatásra ösztönzi, szakdolgozatokat vezet.
Kutatási területe a környezeti radioaktivitás; beltéri levegőminőség; radon aktivitás koncentráció vizsgálata (levegő, talaj, víz); a beltéri radon expozíció kockázatának becslése, expozíciójának értékelése és a hozzá kapcsolódó egészségügyi kockázatok számszerűsítése; aktív és passzív módszerek alkalmazása (szilárdtest nyomdetektorok) radon és thoron koncentráció mérésében.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2017. november 24-én, Kolozsváron nyújtotta át Sipos Gábor, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencián.