Barnabás Beátát, az MTA rendes tagját az MTA főtitkárhelyettesét Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Barnabás Beáta részére

Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME folyamatos működéséhez és az erdélyi magyar tudományműveléshez nyújtott támogatása elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A kitüntetést 2018. november 23-án, Kolozsváron  Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumán jelentették be, melyet egy későbbi időpontban nyújtanak át.

 

BARNABÁS BEÁTA, az MTA rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese 

Barnabás Beáta Széchenyi-díjas magyar biológus, biotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a növényi szaporodásbiológia, a pollenbiológia, sejt- és szövettenyésztés és a biotechnológia.

Szakterületén széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Aktív szerepet vállal a tudományos, szakmai közéletben és a felsőoktatásban. 2008-2014 között az MTA Agrártudományok Osztályának elnökhelyettese volt. Barnabás Beátát a 2014. évi rendes akadémiai Közgyűlés az MTA főtitkárhelyettesévé választotta. A Magyar Tudomány Ünnepe programtanácsának elnökeként fő feladata évről évre a rangos rendezvény tematikájának összeállítása és a programok megszervezése.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület tevékenységét folyamatosan szemmel tartja, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatot kiemelten támogatja.

A kitüntetése kapcsán levélben a következőket írta: „a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos hivatali teendőim a jelenlegi helyzetben sajnos nem teszik lehetővé, hogy a rendezvényen részt vegyek, de lélekben ott leszek Veletek. Ígérem, hogy a jövőben is szem előtt fogom tartani a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a kifejezését a Magyar Tudomány Ünnepe keretében is."