EME Kiadó Hírlevél 2020.02.11

[2020.02.11]

EME Kiadó Hírlevél 2020.02.11 letölthető pdf formátumban

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

 


 

Cím: Erdélyi Múzeum 2019/4             81.
Alcím: Az EME Elnökségének, Bölcsészet-, Nyelv-, Történettudományi, valamint Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályainak közlönye
 
Szerkesztő(k):Kovács Kiss Gyöngy (felelős szerk.), Veress Károly (szerk.)
Műfaj: filozófia

 Ismertető:
Tartalomjegyzék
Content
Cuprins

 

Cím: A Spanyolok Mexicóba 1.
Alcím: Szomorújáték
 
Szerző(k): Teleki Domokos, sajtó alá rend. Egyed Emese

Műfaj: dráma

 Ismertető: A 18. század utolsó évtizede elején különleges történelmi vitadrámát írt Erdély kancellárjának tudós fia, könyv- és ásványgyűjtő, később a jénai Mineralógiai Társaság első elnöke, ifjú gróf Teleki Domokos (1774–1798). Egy ilyen, a múlthoz kérdezve közelítő színmű megírása komoly történelmi, antropológiai, sőt politikafilozófìai felkészülést igényelt, s azon, hogy kiadását a cenzor lényeges változtatások után javasolta, nem lehet csodálkozni. A korabeli, a játékengedélyt is elnyert magyar társulatok változatlan formában nem tűzhették volna műsorukra, de aktualitásához ma, az egyén és a kulturális-etnikai csoportok szabadságkérdéseinek élesebb felvetése idején nem fér kétség. Azt is mondhatnók: az első (az egyetlen?), magyar színpadra szánt Amerika-dráma szövegét (középpontban a Cortès-féle hódítással), amelyet ezennel első kiadásban vehet kézbe az olvasó, Egyed Emese értelmező tanulmánya kíséri.
 
Tartalom

 

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az EME székházában, az www.eme.ro/kiado  honlapon vagy partnerintézményeinknél.