ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


Főoldal »  Eseménytár »  Bethlen Gábor és Európa – nemzetközi konferencia 
Bethlen Gábor és Európa – nemzetközi konferencia
[ 2013. október 24. - 2013. október 26. ]

Eseménytár »

A rendezvény programfüzete (pdf)


Programul conferintei (pdf)


2013. október 24−26. között, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem trónra lépésének 400. évfordulója alkalmából, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete közös szervezésében nemzetközi konferenciára kerül sor. A konferencia előadásainak a kolozsvári Magyar Történeti Intézet ad otthont.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvényt a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Bolyai Társaság, Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal támogatja.


A rendezvény programfüzete (pdf)


MEGNYITÓ
CSÜTÖRTÖK, 2013. OKTÓBER 24.

Babeş-Bolyai Tudományegyetem központi épülete
Farkas / Mihail Kogălniceanu utca 1. szám, Aula Magna

15.00 Regisztráció
16.00–16.30 A konferencia megnyitója. Köszöntő beszédek

PLENÁRIS ÜLÉS
Elnök: Egyed Ákos
16.30–17.00 Niedermaier, Paul (Nagyszeben, Társadalomtudományi Kutatóintézet): A kormányzás előfeltételei 1600 tájékán
17.00–17.30 R. Várkonyi Ágnes (Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem): Az európai jelenlét alternatívái
17.30–18.00 Edroiu, Nicolae (Kolozsvár, Román Akadémia „George Bariţiu” Történeti Intézete): Az erdélyi politikai élet egy meghatározó egyénisége. Bethlen Gábor fejedelem

18.00–18.30 Kávészünet

18.30–19.00 Kovács András (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem): Bethlen Gábor fejedelem és székvárosa
19.00–19.30 Pop, Ioan-Aurel (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem): Bethlen Gábor és az erdélyi románok felekezete

19.30–20.00 Könyvbemutatók: a Bethlen Gábor képmása (szerk. Papp Klára és Balogh Judit, Speculum Historiae Debreceniense 15. Debrecen, 2013) c. tanulmánykötetet bemutatja Sipos Gábor.
A Bethlen Gábor és Európa (szerk. Kármán Gábor és Kees Teszelszky, Budapest, ELTE, 2013) c. tanulmánykötetet bemutatja Egyed Ákos.

20.00 A Babeş-Bolyai Tudományegyetem fogadása – Egyetemiek Háza, Piramis Étterem (Színház / Emmanuel de Martonne utca 1. szám)

Szakosztályi előadások
PÉNTEK, 2013. OKTÓBER 25.
SZOMBAT, 2013. OKTÓBER 26.


A bővebb program megtekinthető és letölthető a rendezvény honlapjáról


Fő támogató:


Támogatók:Szervező(k): Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete
Kapcsolattartó(k): Rüsz Fogarasi Enikő
Helyszín(ek): Magyar Történeti Intézet, Kolozsvár
Hivatalos oldal: http://kmti.hiphi.ubbcluj.ro/node/150
Jelleg: Konferencia

Beszámoló:
BETHLEN GÁBOR ÉS EURÓPA
Október 24–26-án Bethlen Gábor trónra lépésének 400. évfordulója alkalmából nagy szabású nemzetközi konferenciára került sor az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete közös szervezésében. A konferencián, melynek címe Bethlen Gábor és Európa a történelem, művészettörténet és irodalomtudomány jeles képviselői vettek részt. A rendezvény megnyitóján a szervező intézmények képviselői köszöntötték a jelenlevőket, majd plenáris ülésre került sor, ahol R. Várkonyi Ágnes, Niedermaier Paul valamint Kovács András előadásait hallgathatta meg a közönség. A konferencia első napja könyvbemutatóval zárult: Sipos Gábor a Bethlen Gábor képmása, Egyed Ákos pedig a Bethlen Gábor és Európa című kötetet mutatta be. A nagy sikerű rendezvény második és harmadik napján két párhuzamos szekcióban hangoztak el előadások, melyeket lelkes közönség hallgatott végig és tartalmas szakmai megbeszélések követtek.Előzetes program letöltése: Program letöltése Kapcsolatfelvétel: Kapcsolatfelvétel

« Vissza az eseménytárhoz
info@eme.ro