Rácz Éva és Tőtős Áron az idei debüt-díjasok

A 2020-as évre vonatkozó pályázatértékelése

(15. díjkiosztás )

Örvendetesnek tekintjük, hogy az egyetemi és doktori tanulmányait az 1989-es romániai változásokat követően végzett/végző generáció jelen van a tudományos életben. Tudományos pályán keresi a helyét, alapkutatásokat kezdeményez és végez, konferenciákat, szakmai rendezvényeket szervez, kutatási eredményeit publikálja. Ennek az ifjú generációnak a jelenléte tapasztalható az EME konferenciáin, felolvasóülésein, az Erdélyi Múzeum hasábjain. A tudós társadalom újratermelődése egyaránt tapasztalható az irodalom-, a nyelvészet-, a történet-, a néprajztudomány területén.

Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya meg van győződve arról, hogy az új generációnak a romániai magyar tudományos életben helye van, amit felkészültsége, munkája alapján érdemelt ki. A szakosztály választmánya azzal a szándékkal írt ki 2006 tavaszán debüt-díjat, hogy kiosztása évről évre alkalmat teremtsen arra, hogy a figyelem e tudósgeneráció tagjaira, annak friss teljesítményeire irányuljon, hogy e teljesítmények egy ilyen utólagos számvetés keretében is beépüljenek a köztudatba. A felhívás szerint a díjat az EME azon tagjai pályázhatják meg, akik a közelmúltban kötet, tanulmány publikálásával, egy kiadvány tudományos igényű gondozásával, egy szakmai rendezvény megszervezésével stb. léptek be a tudós társadalomba.

2006

Killyéni András-Péter

Murádin János Kristóf

Simon Zsolt (díj)

Sófalvi András

2007

Fazakas Emese

Dóczy Örs (díj)

Vida Erika (díj)

László Márton

2008

Berecki Sándor (díj)

Hubbes László Attila

Korondi Ágnes

Ozsváth Imola (díj)

Pieldner Judit

2009

Bibor Máté

Boros Ernő

Fazakas István Áron

Gáll Erwin és Gergely Balázs (díj)

Gergely Zoltán

Győrffy Gábor

Maior Enikő Irén

Nagy Zoltán

Peti Lehel (díj)

Tamási  Zsolt

Zsigmond Adél

2010

Bartha Katalin Ágnes

Biró Annamária

Kinda István-Csaba (díj)

Varga P. Ildikó (díj)

2011

Jakab Albert Zsolt (díj)

Keszeg Anna (díj)

  2012

  Berki Tímea

Zólya Andrea Csilla

Nagy Alpár-Csaba

Tóth Levente (díj)

Németh Boglárka (díj)

Rád András-László

2013

Balogh Andrea

Kassay Réka

Borbély András (díj)

Pál Emese (díj)

2014

Demeter Zsuzsa (díj)

Zabán Márta

Zörgő (Ildikó) Noémi

2015

Blos-Jáni Melinda (díj)

Botházi Mária

Kovács Mihai

Lakatos Artúr

2016

Bélfenyéri Tamás

Bordás Beáta  (díj)

Gergely Zoltán

Kassay Réka

Sárándi Tamás (díj)

Szabó Csaba

2017

Balla Lóránt

Fodor János (díj)

Miklós Alpár

Pál János (díj)

2018

György (Veres) Imola (díj)

Szuszámi Zsuzsanna

Vulkán Vera Tünde (díj)

2019

P. Kovács Klára (díj)

2020

A 2021-es évben két pályázat érkezett. A pályamunkákat Sipos Gábor történész és Cseke Péter médiatudós professzor értékelte.

Rácz Éva Mária: A közszolgálati rádió átalakulása. Kolozsvári Rádió 1989–2016. EME, Letöltés, 2020

 

Az újságíró szakot végzett szerző diákkorától fogva bekapcsolódott a  rádiózásba, és 2002-től fogva, megszakításokkal ugyan, a Kolozsvári Rádió munkatársaként dolgozott. Munkája során az intézmény története is egyre inkább érdekelte, és tudományos módszerekkel kezdte kutatni munkahelye változásait. Az újraindulástól az új frekvenciára való átállásig vizsgálta a közszolgálati rádió átalakulását. Az adások tartalmi változásait kutatta a médiapiaci és jogi környezet változásainak fényében. Kutatómunkáját megnehezítette a rádió napi rendszerességgel frissített archívumának hiánya. Ezért kérdőívet is használt, a munkatársak személyes emlékeit is hasznosította. Kutatásai jól megválasztott elméleti háttérbe ágyazódtak. Vizsgálódásai arra is irányultak, hogy a kolozsvári rádió miképpen töltötte be a vizsgált másfél évtizedben a közszolgálatiság amúgy erősen változóban lévő igényeit, jellemzőit. Könyve a doktori dolgozatának kiegészített és szerkesztett változata, mindenképpen hiánypótló munka, mivel a romániai magyart rádiózás történetéről kevés tudományos igényű munka született eddig.

 

 

Tőtős Áron: Kémer öröksége. Társadalom, kultúra és gazdaság a szilágysági nagyközségben. Körösvidéki Múzeum, 2020

 

Szakszerűen összeállított falumonográfia, amely beágyazza Kémert a körülfekvő helységek körébe, elhelyezi a földrajzi és néprajzi tájban, társadalomtörténeti megközelítésű munka. A község történetének utóbbi 300 évét vizsgálta részletesebben a korábbi korszakokra is figyelve. A kötet három nagy egységre oszlik, az első a hagyományos társadalmakra jellemző életutak helyi sajátosságait, a helyi társadalmi rétegződést tárgyalja, a második rész a gazdasági élet kereteit, annak 19–20. századi változásait mutatja be, a harmadik a kultúra egyes alkotórészeinek szilágysági, közelebbről kémeri sajátosságait vizsgálja (óvodák, iskolai oktatás, egyházi élet felekezetek szerint). „A könyv nagy érdeme, hogy több tudományág számára szolgáltat értékes, eddig feltáratlan tényeket, adatokat" (Paládi-Kovács Attila). Fényképanyaga imponálóan nagy, a hagyományos és modern épületekről ugyanúgy közöl képeket, mint a templomokról, temetőkről. Gazdag bibliográfia és személynévmutató egészíti ki a kötetet.

 

A két kiadvány műfajában és méretében eltérő, de a maga területén mindkettő komoly tudományos értéket képvisel, stílusuk teljesen megfelel az értekező próza szabályainak, ugyanakkor olvasmányosak. Rácz Éva könyve inkább úttörő jellegű, Tőtős Áron monográfiája az eddigi szakirodalom összefoglalása.

        

    A zsűri a 2020-as Debüt-díjnak a két szerző közötti megosztását szavazta meg.

Tőtös Áron (díj)

Rácz Éva (díj)

 

A pályamunka díjazását Székely Zsuzsa és Székely Tibor kolozsvári vállalkozók (Roseco) tették lehetővé.

 

2021. november 19.

Keszeg Vilmos, az EME elnöke

Egyed Emese, az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának elnöke

A zsűri tagjai: dr. Cseke Péter, dr. Sipos Gábor