Az EME tiszteleti tagja lett Kékedy-Nagy László

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Választmánya,
Kékedy-Nagy Lászlót
az EME Természettudományi Szakosztályában kifejtett tudományművelő tevékenysége elismeréséül tiszteleti taggá választotta.
Midőn erről örömmel értesítjük, tisztelettel kérjük, hogy szíveskedjék a jövőben is tevékeny részt vállalni Egyesületünknek az erdélyi magyar tudományosság színvonalának emeléséért tett erőfeszítéseiben.

A díjazottat Csavdári Alexandra, a Természettudományi Szakosztály elnöke laudálta.


Laudáció dr. Kékedy-Nagy László ny. egyetemi docensnek az EME tiszteleti tagjává jelölése alkalmából

Dr. Kékedy-Nagy László mindannyiunk kedves barátja és kollégája. Vegyész, nyugdíjazott egyetemi docens, 1971 óta a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója és kutatója, 2000 és 2006 között a kolozsvári Analitikai Műszerfejlesztési Kutatóintézet (Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică, ICIA) tagja is.

Szakterülete az analitikai kémia keretében sokoldalú, főbb kutatási területei az elektrokémia és atomspektroszkópia. Az elektroanalitikai kutatásai változatosak, magukban foglalják a voltammetriát, illetve potenciometriát. E területen belül új analitikai eljárások kidolgozásán vagy optimalizálásán, illetve műszerfejlesztésen dolgozott (pl. potenciometriás pH szenzor). Az atomspektrometriás vizsgálatai még tágabbak. Itt is a műszerfejlesztés mellett a láng és plazma atomemissziós és -abszorpciós eljárások tanulmányozásával és optimalizálásával foglakozott, a metán-levegő lángban. Alkalmazásként a különböző fémek mennyiségi meghatározását végezte környezeti mintákban (vizek, növények, élelmiszerek) elemzése. E kutatások 28 hazai és nemzetközi pályázat keretében lettek elvégezve. Együttműködött magyarországi és az Egyesült Államokból való kutatócsoportokkal. Sokoldalú eredményeit és szakismeretét 2 könyvben, egy egyetemi jegyzetben, 2 szabadalomban és számos külföldi, illetve hazai szaklapban megjelentetett cikkben, konferenciákon, tudományos előadásokban ismertette meg a tágabb közönséggel.

A magyar nyelvű vegyész- és természettudományok aktív támogatója Erdélyben. Mint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelvű oktatója és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári, illetve Csíkszeredai Karának a 2002 és 2007 közötti időszakban óraadó tanára, 17 tantárgyat oktatott, 1 egyetemi jegyzetet és 2 laboratóriumi praktikumot állított össze és jelentetett meg.

1990 óta tagja az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaságnak, és 1991 óta a Bolyai Társaságnak is. Az EME életében és közösségi munkájában kulcsszerepet vállal: a Természettudományi Szakosztály választmányi tagja 2004-től 2008-ig, 2008-tól szakosztályi titkár, és 2012-től szakosztályi elnök 2022-ig. Ezen kívül a Múzeumi Füzetek (kémia) szerkesztője 2006 óta. A feladatkörét/-köreit megbízhatóan, egy analitikus vegyészhez illő pontossággal látja el, még a világjárvány ideje alatt is. Ezt a kitartó és fáradhatatlan munkát szeretnénk ma az EME közössége előtt méltányolni, megköszönni, és a fentiek figyelembevételével, tisztelettel ajánlani a közgyűlésnek Dr. Kékedy-Nagy László tiszteleti taggá választását.

Csavdári Alexandra
2023. március 25.