EME Kiadó Hírlevél 2022.03.10

EME Kiadó Hírlevél 2022.03.10

A hírlevél itt olvasható pdf formátumban EME Kiadó Hírlevél 2022.03.10

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

Cím: Bánát első vasútja: az Oravica–Báziás-vasútvonal története               16.

Szerző(k): Jancsó Árpád

Műfaj: technikatörténet
 
Ismertető:  Az Oravica–Báziás-vasútvonal a Bánság első vasútvonalaként vonult be a történelembe. Ugyanakkor a mai Románia területén lévő első vasútvonal ranggal is büszkélkedhetett. E vonalon jutottak el az utasok Pest-Budára és Bécsbe. A vasúton közlekedő vonat sokáig viselte a „bécsi vonat" elnevezést, a vasutat pedig „Orient-Bahn" („Keleti vasút") kifejezéssel is illették. A Bécs vagy Pest felől a balkáni országokba igyekvő utazók is ezen a vasútvonalon értek Báziás kikötőjébe. Innen hajóval folytatták útjukat Giurgiuig, majd országúton (1869-től kezdve vonaton, mert ekkor adták át a
forgalomnak az akkori Románia első vasútvonalát) Bukarestig. A Duna jobb partján Ruszcsukon (ma Rusze) át utaztak Várna felé, onnan pedig a tengeren át a fényes Sztambulba.
A könyv célja az hogy, minél több eredeti dokumentum alapján végigvezesse az olvasót ennek az érdekes vasútvonalnak a történetén.
 
DOI: 10.36241/ttf-16
 
Tartalom
Cuprins
Content
Rezumat
Summary


Cím: Előadások A Magyar Tudomány Napján az Erdélyi Múzeum-Egyesület I. Szakosztályában              

Certamen 9.

Szerző(k): Egyed Emese, Pakó László (szerk.)

Műfaj: nyelv-, irodalom-, néprajz-, színház-, film- és zenetudomány, történelem

Ismertető:
A CERTAMEN IX. tanulmányai különböző tudományterületek kutatási eredményeit adják közre, és minden olvasójukat felfedezésre hívják. E korszerű módszereket alkalmazó vizsgálatok magyarul, de szélesebb összefüggésben tárgyalnak társadalom-, humán és művészettudományi kérdéseket két nagy fejezetben (Nyelv-, irodalom-, színház- és filmtudomány; Régészet, történelem), rendkívül változatos forrásanyag felhasználásával, a tudományos argumentáció részét képező képmellékletekkel.
A kötet, szakmai vitákra is utalva, új ismereteket nyújt a jelhasználat sajátos nyelvészeti, irodalmi, színház- és filmművészeti formáiról, a fordításról mint a politizálás eszközéről, a művészi produkciókról mint a kultúrák közti kapcsolat eleven teréről, továbbá például az egyházi intézmények és a társadalom összefüggéseiről, a kora újkori Erdély városairól is mint vásárok helyéről, mint szervezetten felügyelt rendű településekről, a régi Erdély egyházi létesítményei múltjáról, egykori büntetőjogi rendszeréről.
 
DOI: 10.51384/cert-09
 
Tartalom


Cím: Madarak bonckés alatt
 
Szerző(k): Wilhelm Sándor

Műfaj: természettudomány

Ismertető:
"Mint előző kiadványaim esetén jeleztem, itt is a hármas célkitűzést követem: diákoknak tankönyvet, tanároknak segédkönyvet, mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik, szakkönyvet szeretnék a kezébe adni. Kihasználva meglévő rajzkészségemet, igyekszem számos ábrával segíteni a sok esetben bonyolult anyag jobb megértését. Ugyanakkor abban is reménykedem, hogy a madarak testfelépítésének jobb megismerése is hozzájárulhat ezek megszeretéséhez, ezáltal védelmük előmozdításához. Könyvemben az ismereteket igyekszem az európai, sőt hazai madarakra szűkíteni, csak elvétve utalok más kontinenseken vagy más éghajlati körülmények között élő fajokra."
 
 Tartalom

 

 A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.