Középpontban az EME 2022-ben megjelent történeti kiadványai

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében került sor 2023. szeptember 22-én az EME 2022-ben megjelent történeti tematikájú kiadványainak bemutatójára. Az immár hagyományossá váló könyvbemutatón, amelynek repertoárjában az előző évben napvilágot látott kötetek szerepeltek, a közönség betekintést nyerhetett három monográfia, egy tanulmánykötet és egy forráskiadvány elkészültének körülményeibe és tartalmába.

Az ismertetett kötetek és bemutatóik:

Karda-Markaly Aranka: Csíkszék és a csíkszéki nemesség a 16–17. században – bemutatta: Oborni Teréz (BTK Történettudományi Intézet)

Betegség és gyógyítás a régi Kolozsváron és Erdélyben. Orvoslástörténeti dolgozatok. Szerk. Bogdándi Zsolt, Gálfi Emőke – bemutatta: Szabó András Péter (BTK Történettudományi Intézet)

Miklós Alpár: Parajd-képek a hosszú 19. században – bemutatta: Fehér Andrea (Babeș-Bolyai Tudományegyetem)

Gaal György: Az erdélyi tudományosság fellegvára. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem alapításának 150. évfordulójára – bemutatta: Sipos Gábor (Erdélyi Múzeum-Egyesület)

Csibi László: Gróf Teleki Samu 1848–1916. Élete és afrikai expediciója az írásos és képi források tükrében – bemutatta: Fónagy Zoltán (BTK Történettudományi Intézet)