Oborni Teréz történészt Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Oborni Teréz

részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott kiemelkedő oktatói, kutatói és tudományszervező tevékenysége, valamint az EME keretében folyó forrásfeltáró munka támogatásának elismeréséül.


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2023. március 25-én, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára az EME 2023. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!

Laudáció Oborni Teréz  Gr. Mikó Imre emléklappal való kitüntetéséhez

Oborni Teréz egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-levéltár szakán végezte. Ezt követően a Nógrád Megyei Levéltárban, majd a Magyar Országos Levéltárban dolgozott, az erdélyi kormányhatósági levéltárak referenseként. 1991-től az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszékén, majd a Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is oktatott. 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia, jelenleg pedig az ELKH keretében működő Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének főmunkatársa, a kora újkori osztály vezetője. Kutatási területe elsősorban az Erdélyi Fejedelemség története és a kora újkori kormányzattörténet. Ezeken a területeken született eredményei meghatározóak a magyar történetkutatásban és nemzetközi szinten is elismertek. Tudósi és emberi habitusával jelentős mértékben hozzájárult a soron következő kora újkorász kutatónemzedék kineveléséhez és fenntartásához.

Köszönjük, hogy a külhoni magyar tudományosságot is szívügyének tekinti, és támogatja az EME Jakó Zsigmond Intézete keretében folyó kutatásokat, személyével biztosítja a Történettudományi Intézet és az EME közötti együttműködést.

Bogdándi Zsolt, Kolozsvár, 2023. március 25.