Orbán János művészettörténészt Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Orbán János
részére
Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott jelentős kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.
A díjat 2023. március 25-én, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára az EME 2023. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!


Laudáció Orbán János  Gr. Mikó Imre emléklappal való kitüntetéséhez

Orbán János egyetemi tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem történelem-művészettörténet szakán végezte. Doktori értekezését Teleki Sámuel művészetpártolása címmel védte meg Kovács András vezetésével, aki döntő hatással volt szemléletmódjának alakulására. Tanulmányait követően a Maros Megyei Múzeum tudományos kutatója, ahol egyebek mellett feladata Marosvásárhely műemléki topográfiájának az összeállítása. A B. Nagy Margit, majd Kovács András nevével fémjelzett művészettörténeti iskola középgenerációjának egyik jeles növendéke, nagymértékben forrásokra építő kutatásai során az erdélyi barokk és klasszicizmus építéstörténetével, Marosvásárhely újkori építészetével és urbanizációjával foglalkozik. Számos konferencia szervezője és az Egyesület kiadásában megjelent több kötet, valamint időszaki kiadvány szerkesztője, ezek közül kiemeljük az említett B. Nagy Margit emlékkötetet, illetve a Dolgozatok az Erdélyi Múzeum Érem- és Régiségtárából című, nagy hagyományú, régészeti és művészettörténeti évkönyvet.

Köszönjük, hogy részt vállal az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak gondozásában és tudományos, valamint tudományszervezési munkásságával hozzájárul az Egyesület céljainak megvalósításához.

Bogdándi Zsolt, Kolozsvár, 2023. március 25.