Segítse a népszámlálás sikerességét, jelentkezzen népszámosnak!

Tisztelt EME-tagok!

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület együttműködési megállapodást kötött a Közpolitikai Elemző Központ Egyesülettel a 2022-es népszámlálási kampány sikeres lebonyolítása érdekében.

2022. március 14. és július 17. között népszámlálás lesz Romániában. Ez egy kiemelt jelentőségű társadalmi szintű esemény, ezért fontos, hogy felhívjuk minden lakos figyelmét a részvételre. A népszámlálás szervezését és a hivatalos tájékoztatást az Országos Statisztikai Intézet végzi, az összeírás hivatalos oldala a https://www.recensamantromania.ro/

A Közpolitikai Elemző Központ Egyesület vállalta magára a romániai magyarság sikeres összeírásáért indított kampány szervezését és lebonyolítását annak érdekében, hogy lehetőleg minden magyar származású, etnikumú, anyanyelvű személy vegyen részt a népszámláláson és vállalja magyar identitását, anyanyelvi és felekezeti hovatartozását. A kampány során minél több magyar lakoshoz el kell jutni, lehetőleg személyesen, és felhívni a figyelmet a népszámlálás fontosságára, tájékoztatást nyújtani és segíteni az internetes regisztrációban és a népszámlálási kérdőív kitöltésében. Ehhez a folyamathoz kérte a Közpolitikai Elemző Központ Egyesület együttműködésre a romániai magyar intézményeket, köztük az Erdélyi Múzeum-Egyesületet.

A népszámlálásnak nagy a tétje a romániai magyar társadalom szempontjából is:

a) lehetőség adódik arra, hogy felmutassuk, hogy itt élünk, és hogy számbelileg meghatározó

közösség vagyunk;

b) meghatározza számos nyelvhasználati jogunkat, illetve érdekvédelmi, közigazgatási,

oktatási, egyházi, kulturális intézményrendszerünk működését;

c) az eredmények alapján értékelhetjük az elmúlt tíz év demográfiai és társadalmi változásait,

illetve lehetőségünk adódik a jövő tervezésére.

A népszámlálási kampány sikeressége érdekében a szervezővel együttműködést kötő Erdélyi Múzeum-Egyesület is arra kéri tagtársait, hogy segítsenek minél több magyar lakoshoz eljuttatni a népszámlálás fontosságának üzenetét, buzdítani őket arra, hogy vegyenek részt a népszámláláson, vállalják magyar identitásukat, anyanyelvi és felekezeti hovatartozásukat, illetve lehetőség szerint segítsenek másoknak is az online népszámlálási kérdőív kitöltésében. A március 14. – május 15. önkitöltési időszakot követően a Statisztikai Intézet május 16-a és július 17-e között számlálóbiztosokat küld ki azokhoz a lakosokhoz, akiket az online rögzítés időszaka alatt nem sikerült megszámlálni. De, mivel idén a Statisztikai Intézet országosan csupán 25.000 számlálóbiztost küld ki (a 2011-es népszámlálás alatt országszerte 100.000 számlálóbiztos járta a településeket), így sokkal kevesebb esély lesz arra, hogy minden lakost megtaláljanak és megszámoljanak a személyes lekérdezés során. Ezért szükséges az online önkitöltési időszak alatt minél több magyar lakost megtalálni és segíteni nekik a népszámlálási kérdőív kitöltésében, illetve a személyes lekérdezés időszakában minél több magyar nemzetiségű számlálóbiztost küldeni a magyarlakta településekre.

Magyar kulturális intézmény lévén, az Erdélyi Múzeum-Egyesület is szívügyének tekinti azt, hogy minden romániai magyart a saját lakóhelyén megszámoljanak és nyilvántartásba vegyenek. Ebben segíteni úgy van lehetőség, ha tagjaink is jelentkeznek kitöltéssegítő önkéntesnek, számlálóbiztosnak, ún. népszámosnak. Ezért arra kérjük tagtársainkat, hogy jelentkezzenek önkéntesnek a https://www.nepszamlalas.ro/ oldalon, és a saját környezetükben, településükön segítsenek a népszámlálási kérdőív kitöltésében mindazoknak, akiknek szükségük van erre. A jelentkezéshez és az önkitöltéshez felhasználói szintű számítógépes ismeret szükséges. A regisztráció során rögzíteni kell néhány személyes adatot, és a lakhely szerinti adatok alapján a kampány területi, megyei felelősei fel fogják keresni Önöket és további tájékoztatást nyújtanak az aktuális teendőkkel kapcsolatban.

A romániai magyarság számbavétele NEM POLITIKAI ÜGY, nem kötődik egyetlen politikai párthoz, érdekképviselethez sem. A népszámlálás sikeressége a legszorosabb értelemben vett KÖZÜGY, hisz hivatalosan annyi magyar lesz Erdélyben, Romániában, ahányat megszámolnak és nyilvántartásba vesznek. A következő 10 évben az idei népszámlálási eredmények alapján érvényesülnek nyelvhasználati és kisebbségi jogaink, részesülnek oktatási és kulturális intézményeink az állami támogatásokból, kapnak állami finanszírozást egyházaink. Szintén az eredmények alapján osztják szét a települések között a lakosságarányosan járó támogatásokat, és szervezhetik át a közigazgatást, változhatnak a településfejlesztési prioritások és támogatások. Ezért kérjük minden tagtársunkat, hogy vegyen részt ezen az eseményen és segítsen a romániai magyar lakosság sikeres megszámlálásában.

A jelentkezéssel és a népszámlálással kapcsolatban minden szükséges információt megtalálnak a https://www.nepszamlalas.ro/ oldalon.

Egyesületünk Sófalvi Krisztinát, az EME munkatársát bízta meg a Közpolitikai Elemző Központ Egyesülettel való kapcsolattartással és a népszámlálási kérdésekben való segítségnyújtással. Ha kérdésük van a jelentkezéssel kapcsolatban, bizalommal forduljanak hozzá a krisztina.sofalvi@eme.ro e-mail címen vagy a 0740544087-es telefonszámon.

Együttműködésüket előre is köszönjük!

Keszeg Vilmos elnök,

Bitay Enikő főtitkár