Szilágyi Tibor egyetemi tanárt Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Szilágyi Tibor
részére
Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi szakosztályában kifejtett munkássága és az orvostudományok területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2023. március 25-én, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára az EME 2023. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!

Laudáció Szilágyi Tibor Gr. Mikó Imre emléklappal való kitüntetéséhez

Szilágyi Tibor egyetemi tanulmányait a marosvásárhelyi OGYI Általános Orvosi Karán végezte. 2001-ben nyerte el az orvostudomány doktora fokozatot. Ugyanott az Élettani Tanszéken egyetemi tanár. Kutatási területe az idegélettan: az agykéregre jellemző szinaptikus kölcsönhatások és az idegsejtek információfeldolgozó-képességének vizsgálata kísérletes és számítógépes modellezési módszerekkel. Jelenleg elsősorban az epilepszia kialakulási mechanizmusait és kezelési lehetőségeit kutatja.
Tanulmányúton járt a szegedi, oxfordi és antwerpeni egyetemeken. Az ott elnyert szakmai tapasztalatokat hazahozta, és itthon építette fel, munkatársai segítségével azt az idegélettani laboratóriumot, amely számos kolléga, doktorandusz és szakkörös diák számára biztosít tudományos kutatási lehetőséget.
Alapító tagja az EME-nek, jelentős szerepet vállalt az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály munkájában, 2002-től mint jegyző, majd alelnök, jelenleg a szakosztály elnöke. Ugyanakkor főszerkesztője az Orvostudományi Értesítőnek, amely az egyetlen átfogó, magyar nyelvű orvosi folyóirat Romániában. Szorgalmazta a folyóirat akkreditációját, s azt is, hogy a magyar nyelv megőrzése mellett nemzetközi adatbázisokban is jegyzetté váljon.
Köszönjük elkötelezett szakmai munkáját és az EME-ben való széleskörű tevékenységét a magyar orvostudomány szolgálatában.

Bitay Enikő, Kolozsvár, 2023. március 25.