Teknősleletet neveztek el Vremir Mátyásról

Teknősleletet neveztek el Vremir Mátyásról, 2020-ban elhunyt paleontológus és geológus kutatónkról. A Hátszegi-medencében felfedezett késő-kréta korú teknőst Vremir Mátyás a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció tagjaival, Botfalvai Gáborral és Rabi Mártonnal együtt kezdte leírni. A napokban a Journal of Systematic Palaeontology nemzetközi kiadványban angol nyelven megjelent tanulmányban bemutatott különleges teknőslelet a Dortoka vremiri nevet viseli.

A tanulmány a következő linken olvasható: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.2009583?journalCode=tjsp20

Egy másik, frissen megjelent palinológiai és geokémiai tanulmánynak pedig társszerzője Vremir Mátyás, melyhez a kutatást neves hazai geológusokkal együtt végezte az Erdélyi medence dél-nyugati régiójában.

A cikk itt érhető el: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712200012X?via%3Dihub&fbclid=IwAR23OF_VEHpdlr-SjRUOGNneT9uMLVim2ISjCtuITb3poiEvs_upIMagiXA

 

Vremir Mátyás az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója volt, aki geológiai, rétegtani és őslénytani kutatásokat végzett az Erdélyi medence délnyugati régiójában. Tudományos szenzációnak számító leleteit az EME gyűjteményeinek gyarapítására ajánlotta fel. Zömök sárkány (balaurbondoc.ro)

 

fotó: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció Facebook oldal