MTNE 2023 - Történelem szekció - beszámoló

Beszámoló a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023 rendezvény történelem szekciójának munkálatairól

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat történelem szekcióját az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jakó Zsigmond Kutatóintézete és az EME I. Szakosztálya, illetve a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történelmi Szakbizottsága közösen szervezte. Tizenhat előadás hangzott el, melyek négy tematikus tömböt alkottak. Az első, a jobbágyfelszabadítás 175. évfordulójára emlékezve, az erdélyi parasztságnak a jobbágyfelszabadítástól a jelenkorig húzódó történetéből villantott fel képeket. Az előadók értekeztek az erdélyi jobbágyfelszabadításról és következményeiről, a jobbágyfelszabadítás mint személyes tapasztalatról, az erdélyi nyelvi folyamatok és a rendiség kapcsolatának kalotaszegi példáiról, a rendiségnek a polgári korszak csíki és háromszéki községi háztartásaiban való túlélési formáiról, illetve az erdélyi parasztság 20–21. századi átalakulási folyamatairól. A második tömb két előadása a középkori Erdély egyház- és hadtörténetéhez (a tized ideológiája; az erdélyi püspökök hadereje) kapcsolódott, a harmadik pedig egy 16. század végi erdélyi prókátori életút elemzésével hozott új adatokat az erdélyi kora újkori jogtudó értelmiség kérdéséhez. A történelem szekció ülésein hagyománnyá vált, hogy évente egy-egy kutatóműhely mutatja be tevékenységét. Ezúttal a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport négy munkatársa volt vendégünk. A kutatócsoport egyháztörténeti vizsgálatai meghatározóan politika-, diplomácia-, művelődés- és intézménytörténeti jellegűek. Kiemelt feladata a pozitivizmus kora óta erősen elhanyagolt szisztematikus forráskiadás és feldolgozás, melynek elsődleges színteréül a vatikáni gyűjtemények szolgálnak. Mostani előadásaikban a vatikáni magyar történeti kutatások és Erdély kapcsolatáról, erdélyi klerikusok római kúriai szenteléséről (1426–1523), Erdély és a szentszéki diplomácia 16. századi kapcsolatáról, illetve az Erdélyi Fejedelemség szerepéről a tizenötéves háborúban értekeztek. Az utolsó tömb előadásai Erdély kora újkori és újkori művelődéstörténetéhez kapcsolódtak. Szó volt az alvinci habán telep történetéről, Kótsis János nagyenyedi esperes album amicorumáról, Wesselényi Kata imanaplóiról és Bod Péter könyvgyűjteményének a kolozsvári Egyetemi Könyvtár gyűjteményében előkerült példányairól is.

Az előadásokat követően, az EME I. Szakosztályának mindkét szekcióját egyesítve, került sor a Debüt-díj átadására, illetve a szakosztály tudomány napi előadásait közzétevő Certamen elnevezésű évkönyv tizedik kötetének a bemutatójára. 

A szekció munkálatait élénk érdeklődés követte, a hallgatóság soraiban pedig nemcsak történetkutatók vagy művelt érdeklődők vettek részt, hanem szép számban voltak jelen az egyetemi diákság képviselői is, akik, a szervezők reményei szerint, a közeljövőben a történeti kutatásokba is cselekvően bekapcsolódhatnak.

Az eseményekről fotóriportok is készültek:

Képgaléria

https://photos.app.goo.gl/WFm7vtvYMNuWrzet9

https://photos.app.goo.gl/jm8xKBccFeaJPtK18