XXII. Műszaki Tudományos Ülésszak – beszámoló

 

XXII. MŰSZAKI TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAK – Kolozsvárt

BESZÁMOLÓ

A rendezvény fényképes beszámolója itt olvasható (pdf formátumban)

 

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával közösen idén is megszervezte a Műszaki Tudományos Ülésszakot, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében 2021. november 20-án videókonferencia formájában.

A huszonkét éve szerveződő ülésszak mindig igyekszik összehozni azt a műszakis társadalmat/közösséget, mely fontosnak tartja a magyar (szak)nyelvű tudományművelést.

Ahogyan az oktatásban fontos a magyar nyelvű képzés, úgy a tudományos életben is nagy jelentőséggel bír a magyar szaknyelv használata, tudatos ápolása, a szakmai párbeszédek, az új kutatási eredmények közlése magyar nyelven (is). A Kárpát-medencében élő, gondolkodó és magyar nyelven alkotó elit utánpótlása jelenti kulturális örökségünk fennmaradásának nélkülözhetetlen feltételét. Ezt a célt, az évenként szerveződő ülésszakot még a járvány sem volt képes megállítani, ugyanolyan hittel, erővel, minden lehetséges eszközt megragadva idén is megszerveztük, kihasználva annak lehetőségét, hogy az online térbe bekapcsolódhassanak a tőlünk távol élő neves kutatók is.

A rendezvény rangját jelentősen emelte a meghívott két plenáris előadó, Mertinger Valéria (Miskolci Egyetem, a Fémtani Képlékeny-alakítási és Nanotechnológiai Intézet igazgatója, a 3D-labornak és a Műszaki Anyagtudományi Kar Kerpely Antal Doktori Iskolájának a vezetője) és Szabó Péter János (egyetemi tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológia Tanszékén, az MTA Anyagtudományi és Technológiai Tudományos Bizottságának elnöke), akik az anyagtudomány (szupravezető Nb/NbTi/Cu-lemezes kompozitok és a visszaszórtelektron-diffrakciók) területein elért értékes eredményeiket osztották meg a hallgatósággal.

A megnyitón a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem szenátusi elnöke, prof. Dávid László köszöntötte a rendezvény résztvevőit, az EME részéről pedig Bitay Enikő akadémikus, a Műszaki Tudományok Szakosztályának elnökasszonya. A köszöntőbeszédek a 22 éve szerveződő műszaki tudományos ülésszak jelentőségét emelték ki, melynek története összefonódik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem műszaki képzésével és tudományos tevékenységeivel, tudományszervezésével, publikációs igényével, törekvéseivel.        

Öt egyetem és négy kutatóintézet (összesen 29 szerző) főleg csoportos kutatási munkáját ismerhettük meg. A XXII. Műszaki Tudományos Ülésszakot megtisztelte  Réger Mihály, az Óbudai Egyetem Anyagtudomány és Technológia Doktori Iskolájának vezetője, Mertinger Valéria,  a Miskolci Egyetem Fémtani Képlékeny-alakítási és Nanotechnológiai Intézetének igazgatója, a 3D-labor és a Műszaki Anyagtudományi Kar Kerpely Antal Doktori Iskolájának a vezetője, Szabó Péter János egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológia Tanszékéről, aki az MTA Anyagtudományi és Technológiai Tudományos Bizottságának elnöke, Dávid László, a Sapientia EMTE szenátusi elnöke, Domokos József, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja, valamint Dobránszky János, tudományos tanácsadó, ELKH, Budapest.

A rendezvény első részében két plenáris előadás hangzott el, levezető elnök dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusi elnöke volt.

I. Plenáris előadás:

Mertinger Valéria (egyetemi tanár a Miskolci Egyetemen, a Fémtani Képlékeny-alakítási és Nanotechnológiai Intézetének igazgatója, a 3D-labornak és a Műszaki Anyagtudományi Kar Kerpely Antal Doktori Iskolájának a vezetője) plenáris előadásának címe: Szupravezető Nb/NbTi/Cu-lemezes kompozit előállítása

II. Plenáris előadás:

Szabó Péter János (egyetemi tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológia Tanszékén, az MTA Anyagtudományi és Technológiai Tudományos Bizottságának elnöke) plenáris előadásának címe: A visszaszórtelektron-diffrakció alkalmazása egyes fémtani folyamatok vizsgálatára

A rendezvény második részében előadások hangzottak el, a műszaki irányzatok legkülönbözőbb tudományterületeit felölelve, ami ékesen bizonyítja a Kárpát-medencei magyar műszaki értelmiség igen széleskörű érdeklődését. Idén 12 előadás hangzott el 29 szerzőtől, akik – a rendezvény hagyományának megfelelően – a műszaki tudományterület legkülönbözőbb területeiről, helyeiről érkeztek.

A konferencia második részének levezető elnökei Domokos József, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának dékánja és Réger Mihály, az Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskolájának vezetője voltak.

Az erdélyi magyar műszaki tudományosságért

Rendezvényünk egyik lényeges mozzanata, melynek már többéves hagyománya van, a Jenei Dezső-emléklap átadása (https://www.eme.ro/web/guest/jenei-dezso-emleklap), amely ünnepélyes keretet biztosít az erdélyi magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenység elismerésére. Az idei kitüntetettünk dr. Kerekes László gépészmérnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem ny. tanára, az Erdélyi Múzeum-Egyesület alelnöke.

A rendezvény méltó helynek bizonyult a nemrégiben elhunyt jeles kollégáinkról, műszaki egyéniségekről való megemlékezésre is: „vannak emberi sorsok, amelyek maradandó nyomot hagynak környezetükben".

 

KÖNYV- ÉS FOLYÓIRAT-BEMUTATÓ

A a műszaki fórumot végül könyv- és folyóirat-bemutató zárta. Ennek keretén belül Kisfaludi-Bak Zsombor a Műszaki Tudományos Közlemények idén megjelent két kötetét (14. És 15.) mutatta be röviden. Az Acta Materialia Transylvanica folyóirat 2021-as számait Bitay Enikő mutatta be. Végül Máté Márton ismertette Harangus Katalin – Kakucs András Valószínűségszámítás és statisztika a mérnöki gyakorlatban című értékes munkáját, amely a Műszaki Tudományos Füzetek sorozatban jelent meg.

 

A rendezvény teljes felvételét a Műszaki Tudományok Szakosztály múlt évben létrehozott Youtube-csatornáján lehet megtekinteni, akárcsak az előző rendezvényekét: https://www.youtube.com/channel/UCmC3XXbKx91_OjUMMuzQ1Aw, melyre lehet regisztrálni, s ily formában az online-rendezvényeink további előadásai is bármikor megtekinthetők.

A XXII. Műszaki Tudományos Ülésszak teljes felvétele a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=emo5aOLoPA4

A XXII. MTÜ programfüzete itt olvasható: https://eme.ro/muszakitudomanynap/MTU2021_programfuzet.pdf

A konferencián elhangzott előadások írott, kiegészített és lektorált változatai a Műszaki Tudományos Közlemények sorozatban, avagy az Acta Materialia Transylvanica folyóiratban jelennek meg, online módon is elérhetők lesznek a kiadványok honlapján: https://www.eme.ro/publication-hu/mtk/mtk-main.htm, https://www.eme.ro/publication-hu/acta-mat/mat-main.htm, az Erdélyi Digitális Adattárban (EDA): https://eda.eme.ro/handle/10598/28082, https://eda.eme.ro/handle/10598/30356, illetve a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) és az MTA REAL repozitóriumában is.

Ugyanakkor az előadások angol nyelvű változatait digitális kiadványban is közzétesszük, melyek itt érhetők el: https://eme.ro/publication/mtk/mtk-main.htm, illetve itt: https://www.eme.ro/publication/acta-mat/mat-main.htm. A kutatási eredményeket ily módon igyekszünk széles körben terjeszteni, a nemzetközi vérkeringésbe is eljuttatni.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az ülésszakon vállalták az aktív részvételt és értékes tanulmányaikat közlésre kínálták, illetve a tanulmányok szakmai értékelését elvégző szaklektoroknak, akik véleményükkel, tanácsaikkal értékes segítséget nyújtottak a kiadvány(ok) megvalósulásához.

Ugyanakkor ezúton fejezzük ki köszönetünket az EME titkárságának a szervezésben nyújtott segítségért, a műszaki tudományok szakosztály szervezőcsapatának: Kisfaludi-Bak Zsombor, Máté Márton, Szilágyi Júlia, Orosz Bettina, Vekov Géza, Talpas János és Tóth Orsolya kollégáknak, illetve a támogatóknak a rendezvény sikeres megvalósításért.

A rendezvényről szóló fényképes beszámoló itt érhető el: XXII. MTÜ Beszámoló

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A következő jelentős rendezvényünk a 2022. márciusában megrendezésre kerülő XXVII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka, amelyre tisztelettel meghívjuk, részletekről itt tájékozódhat: https://www.eme.ro/fmtu/.

 

Kolozsvárt, 2021. 12. 02.                                           

                                                                                              Bitay Enikő,

                                                                           akadémikus, az EME MTSZ elnöke