Beszámoló az EME Debüt-díjának odaítéléséről (2011)

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya 2006 óta évente debüt díjat ítél oda a szakosztály első tudományos teljesítményét felmutató tagjának. A díj oklevélből és kutatásra fordítható összegből áll.
A díjat pályázni kell. A pályázat tartalmazza a pályázó szakmai életrajzát (tanulmányok, munkahely, teljesítmények), a kiemelkedő szakmai eredmény leírását (önálló kötet, szerkesztés, fontos tanulmány, konferenciaszervezés stb.), valamint egy, az illető területen dolgozó szaktekintély véleményét az illető munkáról, publikáció esetén a munka egy példányát.

A 2011-ben meghirdetett pályázatra két pályamunka érkezett be: Jakab Albert Zsolt A Romániai Magyar Néprajzi Bibliográfia összeállítása és digitalizálása, Keszeg Anna könyvvel pályázott Gyöngyössi János. Szövegek és kontextusok)

A bírálóbizottság (Komáromi Tünde – a Roman Akademia Folklór Arhivum Intezete –, tudományos kutató és Egyed Emese irodalomtörténész ) a következőképpen értékelte a munkákat:

Jakab Albert Zsolt: A Romániai Magyar Néprajzi Bibliográfia összeállítása és digitalizálása. Az EME Debüt Díjra benyújtott pályamunka véleményezése
Jakab Albert Zsolt (szül. 1979, Marosvásárhely) pályamunkája, a Romániai Magyar Néprajzi Bibliográfia, egy 15039 tételt tartalmazó adatbázis, amely 2008-tól hozzáférhető a Kriza János Néprajzi Társaság (http://www.kjnt.ro/in.php?q=bmVwcmFqemli) és az Erdélyi Magyar Adatbank honlapján (http://neprajzibibliografia.adatbank.transindex.ro/).
Jakab Albert Zsolt munkáját dr. Pozsony Ferenc, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének professzora, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke, az MTA külső tagja ajánlja az EME kuratóriumának Debüt Díjra. Ajánlásában elmondja, hogy a bibliográfiai adatbázis készítése szervesen illeszkedett az általa kezdeményezett Előmunkálatok a romániai magyarság néprajzához című tudomány- és kutatástörténeti projektbe. A Kriza János Néprajzi Társaság műhelyének immár több mint két évtizedes munkáját és a honlapon megjelenő, egyre gyarapodó, a szakavatott kutatót és a kíváncsi tájékozódót egyaránt örvendeztető adatbázisokat ismerve tudjuk, hogy nem csupán ebbe a projektbe, de egy tágabban értelmezett, a kortárs és az eljövendő kutatógenerációk munkásságát nagymértékben segítő szakmai missziós tevékenységbe is jól illeszkedik ez a munka.

Jakab Albert Zsolt pályamunkája 2002-2007 között végzett kutatás eredménye. Az adatgyűjtés erdélyi és magyarországi intézetekben, múzeumokban, könyvtárakban és tanszékeken folyt; a szerző átnézte a legfontosabb periodikákat, évkönyveket, belső kiadványokat, konferenciaköteteket, gyűjteményes köteteket, néprajzi monográfiákat, majd anyagukat összesítette, egységesítette és tematikai, illetve területi felosztásban közzétette. A tematikus felosztás lefed minden olyan témát, ami a magyar néprajzi kutatás történetében releváns (Általános művek; Népek, tájak, települések; Gazdálkodás; Technológia, kereskedelem; Település; Építészet; Lakáskultúra; Táplálkozás; Öltözködés, viselet; Népművészet; Társadalom; Vallásosság, néphit; Népszokások; Népköltészet; Nyelv; Népzene, néptánc; Néprajzi Tárgyak). A keresgélést a tematikus mutatón kívül évmutató (1653-2007) és névmutató segíti.
A bibliográfia Erdély, Partium, a Bánát, Moldva és Bukovina területeivel kapcsolatos néprajzi szakkiadványokat ölel fel, de igyekszik kitekintést nyújtani a rokontudományok (szociológia, antropológia, történettudomány) eredményeire is, azzal a meggyőződéssel, hogy ez által az interdiszciplinaritást támogatja. A szerzők egy része külföldi. A bibliográfia csak digitális változatban van közzétéve, könyv formátumban nem jelent meg. Az elektronikus formának viszont megvan az az előnye, hogy bármikor bővíthető. Jakab Albert Zsolt az eredmények digitalizálása és közzététele után is folytatja ezt a munkát, az adatbázis tehát valószínűleg bővülni fog.
A Romániai Magyar Néprajzi Bibliográfia olyan tudományos igényességgel elkészített adatbázis, amely hatalmas segítséget nyújt Erdély, Partium, a Bánát, Moldva és Bukovina kutatóinak. A munkát hordereje és minősége miatt ajánljuk az EME megosztott Debüt Díjára.


Értékelés Dr. Keszeg Annának a Debüt díjra benyújtott könyvéről
Az EME Debüt díját dr. Keszeg Anna (1981, Torda), a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, a BBTE oktatója, a Korunk szerkesztője, tudományos kutató Gyöngyössi János. Szövegek és kontextusok című, a Ligatura sorozatban, a Ráció kiadónál Budapesten 2011-ben megjelent ,285 számozott lapnyi monográfiájával pályázta meg.
Az ajánló, dr. Szilágyi Márton habilitált egyetemi tanár értékelésében a kötet újdonságaiként a nemzetközi kutatási eredményeknek a szövegek értelmezésére való sikeres alkalmazását nevezi meg, továbbá a források ismeretét és célszerű használatát, a specifikusan lokális téma kiválasztását és színvonalas feldolgozását.
A korábban kevéssé ismert vagy inkább a leoninus viták okán emlegetett vidéki értelmiségi, az eredetileg lelkész Gyöngyössi János életművét tágabb kontextusba helyezve vizsgálja Keszeg Anna. Irás- és irodalomhasználati, nemességtörténeti, kommunikációs és biográfiai kontextusok által meghatározottan értelmezi a tordai literátor műveit. „Nem divatos" szerzőnek szentel monográfiát a mai, életrajzok iránti általános fogékonyság idején. Az érdekli, milyen társadalmi modell olvasható ki az irodalmi szerző és lelkipásztor Gyöngyössi életpályájából, milyen volt e szerző verselő gyakorlata – utóélete felől tekintve is. A nagy, XVII. századi magyar költő e névrokonát nem tekinti a felvilágosodás reprezentánsának – meglátása szerint szövegei és célzatuk jobban megközelíthetők a konzervatív vagy archaikus helyi jelleg felismerésével az erdélyi udvari kultúra és a rendi reprezentációs mechanizmusok révén. Olyan életrajzi monográfiát alkotott, amelynek horizontját a francia kultúrtörténet, szemléletét az irodalomszociológia határozza meg. Gyöngyössi önéletírásait vizsgálja és ezt a tudatos literátor társadalmi kapcsolataival hoz összefüggésbe. Alkalmi költészetéből kiolvassa a korabeli társadalom képét: a csoportokat és a csoportok tagjainak jegyeit. A család, a diáktársak, a kolozsvári kollégiumi tanárok, az erdélyi nemesek, az egyháziak, a tordai és Torda környéki polgárok, a hivatásos irodalmárok csoportjait különíti el a Gyöngyössi-szövegek alapján és ez megfeleltethető a társadalom korabeli képének. Sajtóviszonyok és a csoportidentitás összefüggésének vázolásában alapkutatásait friss várostörténeti, időszaki közleményekre vonatkozó ismeretekkel veti egybe. Gyöngyössinek életében megjelent és könyvbe szerkesztett verseit mint egy bécsi kiadású kötet sajátos kompozíciós elvek szerint elrendezett elemeit tanulmányozza.
A könyv nagyobb fejezetei: Szöveghagyaték és kultúrtörténet, Társadalomtörténet és élettörténet, Recepciótörténet és kultusztörténet. Noha a szerző szerényen csak kísérletről beszél, munkája eredményes kísérletnek bizonyul, amennyiben az egymással módszertanilag komplementer vagy kontroll viszonyban levő kontextusok képesek megjeleníteni a társadalom egykori modelljét. Egyébként a fejezeteknek önállóságuk is van, a kötet nagy erénye a kapcsolatteremtő készség és a hermeneutikai nyitottság. Anyagát a szerző többféle próbának is aláveti és hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti konklúziókról sem mond le: a formatörténet, az imitációs jegyek, a témapreferenciák, a kanonizáció szintetizáló pillanatairól. A könyv az egykori szerzővel kapcsolatosan a régió általánosabb kulturális jelentéseire is utal, Torda és Torda környéke, tehát Torockó, Enyed, Kolozsvár társadalmi élete, értékrendje, a kibontakozó magyar vagy magyar írói, versszerzői csoporttudat követhető a finom mívű elemzésben.
A kiadványt irodalom- és rövidítésjegyzék, névmutató egészíti ki és teszi kézikönyvként is használhatóvá.
A fentiek – jelentős tudományos teljesítmény – okán javasoljuk az EME megosztott Debüt-díja odaítélését dr. Keszeg Annának.

Egyed Emese, Komáromi Tünde

A bírálók döntése értelmében tehát idén Debüt díját az EME megosztva adja ki: dr. Keszeg Annának és Jakab Albert Zsoltnak. Az oklevéllel és pénzjutalommal járó elismeréseket hétfőn este, az EME Jókai/Napoca utca 2–4. szám alatti székházában, az Irodalom- és színháztudományi kutatások címmel szervezett nyílt nap zárómozzanataként adták át

A Szabadság napilap szerkesztősége egy-egy negyedévi előfizatést ajánlott fel a nyerteseknek.


A mostani eseménnyel egyidőben az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya 2012-re is meghirdette a Debüt-díj felhívását: a pályázatnak tartalmaznia kell a jelentkező szakmai életrajzát (tanulmányok, munkahely, teljesítmények), a kiemelkedő szakmai eredmény leírását (önálló kötet, szerkesztés, fontos tanulmány, konferencia-szervezés stb.), valamint egy, az illető területen dolgozó szaktekintély véleményét az illető munkáról és a munka egy példányát. A pályázat az EME székházában, a szakosztály címére, október 15-ig nyújtható be.

Beszámoló a Szabadság napilapban