MTNE 2023 - III. Tehetséghíd tudományos konferencia

Időpont
-
Helyszín(ek)
Jakab Antal Ház, Csíksomlyó
Szervező(k)
Országos Magyar Diákszövetség, Erdélyi Múzeum-Egyesület

III. Tehetséghíd tudományos konferencia (Országos Magyar Diákszövetség)
Helyszín: Csíkszereda
Időpont: 2023. november 24–26.


III. Tehetséghíd – Tudomány az AI korában
Csíkszereda


Az Országos Magyar Diákszövetség és a Tehetséghíd harmadik kiadása
Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) a romániai egyetemi városokban működő magyar egyetemi hallgatók szervezeteinek érdekvédelmi és képviseleti szövetsége. Célja az országban tanuló magyar diákok érdekeinek védelme és képviselete a megfelelő fórumokon, a tehetséggondozás támogatása és a tagszervezetek közötti kapcsolat megerősítése, ezek tevékenységének segítése, vezetőinek fejlesztése.
Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az aktív diákszövetségi, tudományos témában tevékenykedő tagokat a felsőoktatásban tehetséggondozással foglalkozó vezetőkkel kapcsolatba hozzuk. Ekképp több információ nyerhető a tudományos berkekben zajló aktuális helyzetről, valamint lehetőség nyílik információt szerezni a tudományszervezésről, pályázatokról, valamint kutatási lehetőségeinkről. Ezek megvalósítására kerül sor egy általunk megszervezendő esemény keretein belül, a Tehetséghíd - OMDSZ tudományszervezési konferencián. Idén kerülne sor az esemény második kiadására.
Elképzelésünk szerint a különböző témákban megtartott előadások és kerekasztalbeszélgetések során betekintést nyerhetünk a tudományszervezés, tehetséggondozás működésébe és ugyanakkor lehetőséget nyújtunk kapcsolatteremtésre a fiatal tehetségeknek.

Balázs Ferenc Ifjúsági díj
A Balázs Ferenc Ifjúsági díj a Tudományos Diákköri Konferenciákon bemutatott tudományos dolgozatokért odaítélt elismerés, melyet olyan diákok kapnak, akiknek kutatása értékteremtő a romániai közösség számára. A diákszövetség ezzel a díjjal szeretné elismerni a kutató diákok legsikeresebb munkáit. Célunk ezzel is támogatni a diákok társadalmilag is releváns kutatásait. A kutatás témája társadalmi kihatású, a közösség számára értékteremtő kell legyen, akár felmérés, akár innováció formájában.
Balázs Ferenc erdélyi magyar író, költő, unitárius lelkész. A közösségszervező és társadalomformáló munkássága messze túlmutatott a két világháború közötti korszak világnézetein és ez nagy hatással volt a tevékenységeire is. Egy kitűnő tanuló volt és ösztöndíjak segítségével az Oxfordon és Berkley-ben is tanult. A megszerzett tudást hazahozta, visszatért Székelyföldre. Az Erdélyi Helikonba írt, közösségi munkát végzett az utolsó percig, amíg 35 évesen tüdőbajban elhunyt. Az életpályája egy példa arra, hogy támogatnunk kell az erdélyi magyar fiatalokat abban, hogy kutassanak és akár itthon vagy külföldön tanuljanak és fejlődjenek. Az így megszerzett tudást haza kell hozniuk és itt az erdélyi magyarság javára fordítaniuk. Ez a modern erdélyi magyar fiatalság életútja, melyben a legfontosabb, hogy a jobb anyagi lehetőségek ellenére is a tudást hazájukban hasznosítják.
A díj összege 1000 RON, emellett lehetőséget biztosítunk a dolgozat publikálására és a kutatás bemutatására a Tehetséghíd konferencián. A jelentkezés még tart a hónap végéig, jelenleg közel 100 pályázat érkezett be.


Tehetséghíd 2023 – tervezett program
Tudomány az AI korában
Csíkszereda

November 24 (Péntek):

            18:00 - 19:00 - Érkezés
            19:00 - 21:00 - Könnyű esti szocializálódás
            21:00 – 22:00 - Vacsora

November 25 (Szombat):

            08:00 - 09:00 – Reggeli
            09:00 – Indulás a konferencia helyszínére
            09:30 - 10:00 – Megnyitó
Első Blokk – Tudományos Diákköri Konferenciák Erdélyben

            A Tehetséghíd egyik célja a TDK szervezőinek biztosítani egy fórumot, ahol egymással beszélgethetnek és tanulhatnak egymástól annak érdekében, hogy színvonalas konferenciákat tudjanak a jövőben is szervezni.

            10:00 - 11: 00 - Köszöntő erdélyi TDK bemutató
            11:00 – 12: 00 – Beszélgetés az ODTK elnökével az erdélyi TDK helyzetéről
            12:00 - 12:15 - Kávészünet
            12:15 - 13:30 – Kerekasztal beszélgetés az erdélyi TDK fejlesztéséről
13:30 – 15:00 – Ebéd

Második Blokk - Tudomány az AI korában

            Egy aktuális témává vált az AI fejlődése és felhasználása különböző területeken. Betekintést lehet nyerni az AI világába és ennek hatására a különböző tudományokba.

15:00 – 15:40 - Első előadás – (szervezés alatt)
15:40 – 16:20 – Második előadás – (szervezés alatt)
16:20 – 16:35- Kávészünet

Harmadik Blokk - Balázs Ferenc Ifjúsági Díj

A Balázs Ferenc Ifjúsági díj a Tudományos Diákköri Konferenciákon bemutatott tudományos dolgozatokért odaítélt elismerés, melyet olyan diákok kapnak, akiknek kutatása értékteremtő a romániai közösség számára. A diákszövetség ezzel a díjjal szeretné elismerni a kutató diákok legsikeresebb munkáit. E blokk során a nyerteseknek esélye adódik bemutatni a nyertes dolgozatukat, amelyet egy díjátadó követ.

16:35 - 16:40 - Köszöntés 
16:40 - 18:00 – A díj nyerteseinek előadásai
18:00 - 18:30 - Díjátadás
18:30 - 18:45 - Záróbeszéd
18:45 - 19:00 - Készülődés
19:00 - 20:30 - Városnézés és aktivitások - DT ülés
20:30 - 21:30 - Vacsora
21:30 - 23:00 - Könnyű esti szocializálódás

November 26 (Vasárnap):

            08:00 - Reggeli
            10:00 - Hazautazás

 

Eseménybeszámoló

Az idei évben is része lehetett a konferenciánk az Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023-as rendezvénysorozatnak, amelyet az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervez. A konferencia november 24-26. között került megszervezésre Csíkszeredában. A konferencia tematikája a tudomány a mesterséges intelligencia korában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épülete adott helyszínt a konferencia első blokkjának.

A rendezvényen részt vettek képviselők a különböző tagszervezeteinkből és ugyanakkor sor került az idén másodjára meghirdetett Balázs Ferenc ifjúsági díj nyertes dolgozatainak a bemutatására is. Összesen 32 résztvevő vett részt a konferencián. A résztvevők a temesvári, nagyváradi, kolozsvári, marosvásárhelyi, csíki és brassói tagszervezeteket képviselték.

Az első nap inkább az ismerkedésről szólt, mivel a résztvevők érkezése után egy rövid könnyed esti szocializálódásra került sor.

A konferencia hivatalos megnyitójára november 25-én került sor. A program 3 blokkból állt, amelyek során a különböző tematikákba tekinthettünk be és folytathattunk párbeszédet róluk. A köszöntőt Andacs Zsolt-Levente tartotta, és ezt követte egy ChatGPT által összeállított beszéd, mivel az idei konferencia hangsúlyt fektetett ezekre a technológiákra és azok társadalmi hatásaira. Ezt követően elkezdődött az első blokk, amely 3 előadást tartalmazott. A témája a Tudomány az AI korában volt, mivel úgy gondoltuk, hogy aktuális témává vált az AI fejlődése és felhasználása különböző területeken. Betekintést nyerhettünk az AI világába és ennek hatására a különböző tudományokba a következő előadások során:

  • Dr. Madaras Szilárd (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) – “Mesterséges Intelligencia hatása a gazdaságra”
  • Dr. Telegdy Balázs (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) :                           “A  mesterséges intelligencia hatása a társadalmunkra – szociológiai szemszög”
  • drd. Gyulai-Nagy Zoltán (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Co-founder Steep Soft) “AI a 21. században

 

A második blokk során a Balázs Ferenc ifjúsági díj nyertesei mutatták be a díjazott munkáikat:

  • Nagy György Kriszta – “A Gyergyóremete-i Nagyrét láp botanikai felmérése, renaturalizációs terve és tanösvény javaslata”
  • Benedek Orsolya – „Digitalizált menedzsment folyamatok bevezetésének hatása a Vekker Kávézó működésére”
  • Sorbán Boglárka –„ A román nyelvoktatás nehézségei Székelyföldön”
  • Voloncs Szilvia – „Alsó végtagi fekélyek fertőzésének sajátosságai a cukorbetegség függvényében a Maros megyei sürgősségi kórházban 2019 és 2022 között”
  • Pap László és Horváth-Kovács Mátyás – „Kisebbségi anyanyelvhasználat Romániában, különös tekintettel az önkormányzatokra”
  • Csegedi Ferencz-József, Márton Botond, Szőcs Krisztina – „Bolyai Farkas által tervezett kályha tanulmányozása”

 

A bemutatók után sor került a díjátadóra. Ezt követően a résztvevők ellátogattak a Csíky Székely Múzeumba, ahol esélyük volt megismerni honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderült, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel.

Az ebédet követően következett az utolsó blokk, ahol a tagszervezetek bemutatták az idei TDK-kat és elmondták, milyen problémákkal szembesültek, ugyanakkor sor került a következő kiadás elképzeléseinek a feltárására is. Ezen a programponton belül a tagszervezetek tanulhattak egymástól és segítettek különböző ötletekkel. Egy nyitott beszélgetés során az OMDSZ is tudott javasolni megoldásokat a jelenlegi problémákra. Ezt a beszélgetést Andacs Zsolt-Levente (OMDSZ-elnök) és Bogyor Ágota-Katalin (OMDSZ tudományszervezésért felelős elnökségi tag) moderálta. Ugyanakkor itt esélyük volt a tagszervezeteknek egymással kommunikálni és közös programokat kifejleszteni.

A hosszú előadás-sorozat után következett egy kegytemplom-látogatás, amely során egy ferences szerzetes körbevitt a kegytemplomban, és volt lehetőségünk egy kis mozgás során is tanulni új dolgokat.

Esti programként sor került egy nyitott beszélgetésre, ahol mindenkinek esélye volt beszélgetni és ismerkedni. Úgy gondoljuk, hogy a hétvége során sikerült teret adni új ötleteknek és kapcsolatoknak, amelyek elősegítik az erdélyi hallgatók diákéletét akár szórakozás, akár a szakmaiság megőrzése terén.